Zo zet je een interessante training neer op werk

We kennen het allemaal – je zit in een niet interessante ruimte knikkebollend te luisteren naar een van je collega’s. Hij probeert jou en de veertig anderen om je heen iets bij te brengen over het werk. Het is niet makkelijk om een interessante training neer te zetten. Je moet de juiste zaal huren, je presentatie interessant maken en je zenuwen bedwingen. Maar geen zorgen. Genoeg mensen zijn je voorgegaan in deze situatie en wij hebben hun beste tips hier voor je verzameld.

Zet de omgeving naar je hand

Een onderdeel dat erg veel invloed heeft op het verloop van je presentatie is de omgeving. Heb je geen geschikte ruimte voor de training op je werk? Misschien is een zaal huren in Utrecht dan een goede oplossing voor de dag. De ruimte moet verwelkomend en licht zijn, en natuurlijk moeten er genoeg mensen in de ruimte passen. Kom wat eerder zodat je de ruimte kan bekijken. Tip: verwelkom je collega’s persoonlijk en moedig hen aan om in het midden en vooraan te gaan zitten. Dat is de zone waarin mensen het meest mee krijgen van je presentatie.

Bereid de training goed voor

Klinkt heel logisch, toch? Toch komt het vaak voor dat men een presentatie of training niet goed genoeg heeft voorbereid. Ze weten niet wat er op hun eigen slides staat, lezen tekst op van papier, of vergeten hun woorden compleet. Dat is niet hoe je een publiek geboeid houdt. Natuurlijk zorg jij wel dat je dat in orde hebt voor de dag van de training. Maar een goede voorbereiding gaat verder dan dat. Check ruim van tevoren – voordat de eerste mensen binnendruppelen – of het geluid het doet, je je laptop kan aansluiten etcetera.

Betrek je publiek bij de training

Wat onthoud jij het best – een training waarbij je alleen zit te luisteren, of een training waarbij je de lessen meteen toepast? Waarschijnlijk dat laatste. Je publiek betrekken bij je training is erg belangrijk. Zorg dat iedereen weet waar het over gaat door in de eerste vijf minuten kort te vertellen wat er verwacht kan worden. Kent je publiek elkaar niet goed? Doe dan ook een snelle ijsbreker. Vervolgens start je de training. Wees niet alleen maar aan het woord, maar zorg ook dat je publiek de geleerde lessen meteen kan toepassen door wat opdrachten te organiseren. Je zult zien dat de dag beter wordt onthouden!

Vergeet niet om plezier te hebben

Plezier is belangrijk in je werk toch? Dan mag je dat ook zeker laten zien tijdens het geven van een training of presentatie. Vergeet niet te ontspannen en te lachen, en je mag best hier en daar een grapje maken. Als jij je op je gemak voelt, voelt je publiek dat ook en heeft je training veel meer kans op slagen. Heel veel succes met het geven van je komende training!