Zo maak je als ondernemer de juiste keuzes

Producten versturen, afspraken inplannen, facturen sturen, telefonische meetings en tussendoor je lunch veroberen. Het leven van een ondernemer is niet niks. Prioriteiten stellen is key, vooral met een drukke agenda. En wat als je een uurtje over hebt omdat je afspraak is afgezegd, hoe kan je dat uurtje zo efficiënt mogelijk inplannen. Keuzes, keuzes.. Hoe maak je als ondernemer nou de juiste keuzes? Wij geven je wat tips. 

Prioriteiten stellen = sleutel tot succes

Als je geen prioriteiten stelt, kom je niet bij het gewenste doel uit. Als je overal ‘ja’ op zegt, heb je nooit voldoende tijd om die doelen te behalen. Zeg vaker ‘nee’ tegen dingen die niet bijdragen aan je doel. Moeite met het stellen van de juiste doelen? Ga eens sparren met een professional. Een business coach, bijvoorbeeld. Die kan je goed helpen bij het stellen van prioriteiten zonder daarbij emoties te betrekken. Want daar kan het bij ons namelijk nog wel eens fout gaan. 

Sparren met een collega

Je kan natuurlijk ook altijd sparren met een collega uit het vak. Doe dit met iemand uit je netwerk die niet bij dezelfde onderneming werkt. Zo kan je er namelijk het optimale uithalen. Het voordeel is dat jij als ondernemer ook weer nieuwe inzichten kan bieden aan je ‘sparringpartner(s)’ binnen je netwerk. Wees trouwens niet bang om je zwakte te laten zien. Geen enkele ondernemer is perfect, zelfs Steve Jobs niet. 

Een happy exit

En wat als je ervoor kiest om het stokje aan een nieuwe ondernemer door te geven? Hoe maak je dan de juiste keuzes? Bij het verkopen van je bedrijf is het goed om te kijken naar de waarde van je bedrijf. Laat je goed adviseren, want de waarde van een bedrijf bepalen heb je niet binnen een uurtje gedaan. En laat ‘vijf keer de jaarlijkse omzet’ en soortgelijke formules maar links liggen, want ook die zullen de echte waarde van je onderneming niet omvatten. Datgene wat de onderneming waard is voor de nieuwe koper, dát is wat het waard is.