Zakelijk samenkomen met Corona: 4 tips

Het is een rare tijd. Waar wij Nederlanders een sociaal volk zijn, moeten we opeens afstand van elkaar houden. Minimaal 1,5 meter. Dat brengt strubbelingen met zich mee. Op sociaal en op zakelijk vlak. Gelukkig zijn wij als mensheid erg vindingrijk. Wij zijn flexibel en denken buiten de gebaande paden. Waar problemen zich opdoemen, vindt men oplossingen. Zo ook als het gaat om zakelijk contact tijdens Corona. De specialisten van Weidevol delen enkele tips.

Tip 1: Ga videobellen

De hele wereld zit opeens thuis. Om toch met elkaar in contact te blijven, nemen digitale videodiensten, zoals: Zoom, Skype en Google Hangouts, een enorme groei waar. Niet zo vreemd, want zo kun je elkaar toch even zien. Via e-mail mis je veel belangrijke non-verbale signalen, waardoor er te makkelijk misverstanden kunnen ontstaan. Videobellen biedt in dit geval de ideale oplossing. Om te voorkomen dat dit een chaos wordt, kunnen er enkele huisregels worden opgesteld. Denk aan het gebruik van de microfoon.

Tip 2: Wissel af op kantoor

Bij veel bedrijven vond het werk – voor de Coronacrisis – vaak in kantoortuinen plaats. Hier is er ruimte voor een vluchtig overleg en je houdt de ‘teamspirit’ hoog. Om die reden willen veel organisaties hun personeel het liefst zo veel mogelijk op kantoor terugzien. Dit kan, wanneer er voldoende rekening wordt gehouden met de 1,5 meter. Dat betekent in de praktijk vaak dat er per tijdsblok maar een deel van het personeel aanwezig mag zijn. Je kunt dit regelen door groepen af te wisselen of door met inschrijvingen te werken.

Tip 3: Huur een vergaderlocatie af

Het is en blijft een uitdaging. De huur van een bedrijfspand is duur en deze moet dan ook zo efficiënt mogelijk worden ingericht. Dit betekent voor het ‘nieuwe normaal’ vaak dat er per persoon onvoldoende ruimte beschikbaar is. Wil je toch met collega’s afspreken? Om een project te bespreken, bijvoorbeeld. Of wil je met een externe partij om tafel? Dan kun je er ook voor kiezen om tijdelijk een extra ruimte te huren. Voor een centrale ligging kun je denken aan een vergaderlocatie bij Zwolle.

Tip 4: Schrap onnodige meetings

Een ding is zeker: het ‘nieuwe normaal’ vergt op logistiek gebied veel van onze bedrijven. Om de druk zo veel mogelijk te verlichten, doe je er als management daarom goed aan om zo min mogelijk vergaderingen in te plannen. Want wees eens heel eerlijk: dragen ze echt allemaal bij aan het succes van jouw bedrijf?