Welke vlaggen hebben we allemaal in Nederland?

Dat begint natuurlijk met de Nederlandse vlag met de kleuren rood, wit en blauw. De vlag staat symbool voor de natuurlijke opbouw van de bevolking. Rood staat voor het volk, wit staat voor de kerk en blauw staat voor adel. Maar we kennen ook twaalf provincievlaggen, want al onze provincies hebben een eigen vlag. Ken jij ze allemaal? We lichten er een paar toe. 

Vlag van Noord-Holland

De kleuren zijn van het wapen van Noord-Holland, dat weer afgeleid is van het oude wapen van Holland en het wapen van West-Friesland. Geel en rood zijn de Hollandse kleuren en daarom terug te vinden in de vlag van Zuid-Holland. Geel en blauw zijn de West-Friese kleuren en vormen ook de vlag van West-Friesland. Omdat geel in zowel het wapen van Holland als dat van West-Friesland voorkomt, staat deze kleur bovenaan.

Friese Vlag

De drie witte strepen staan voor de plattelandsstreken: Oostergo, Westergo en Zevenwouden. De blauwe strepen beelden de Friese meren uit. De zeven plompebladen staan voor de zeven oude Friese zeelanden, zoals die vroeger bestonden. 

De Vlag van Groningen

Het witte kruis staat in het midden van de vlag, eveneens het groene kruis. Dit staat symbool voor de centrale positie van de stad. De rode en blauwe vlakken verwijzen naar de gebieden rond Groningen.

Drentse vlag

De kleuren wit en rood zijn de traditionele Saksische kleuren en tevens die van het aartsbisdom Utrecht. Daar zat lange tijd het bestuur van Drenthe toen het gebied nog deel uitmaakte van het Oversticht. De zes sterren symboliseren de zes dingspelen Zuidenveld, Oostermoer, Noordenveld, Rolde, Beilen en Diever. De toren verwijst naar het Kasteel van Coevorden.