Welke soorten ventilatiekanalen zijn er?

Spiro. Instort. Hybalans. Ventilatiekanalen komen in vele vormen en maten voor. Hun plek binnen het systeem is zeker cruciaal te noemen. Waar de ventilator zelf het hart vormt, kun je de kanalen het beste vergelijken met de bloedvaten. Hun kwaliteit is doorslaggevend voor het functioneren van de algehele ventilatie. Maar als die ventilatiekanalen zo belangrijk zijn: hoe kies je dan de juiste variant uit? In deze blog vertellen de specialisten van Spirototaal alles over de mogelijkheden.

Spirobuizen

Van alle ventilatiekanalen wordt de spirobuis – ook wel: spiraalbuis – het meeste gebruikt. Deze ronde en gegalvaniseerde buizen zijn licht in gewicht, makkelijk te monteren en zeer goedkoop in aanschaf. Daarnaast zijn ze in veel verschillende diameters en wanddiktes te verkrijgen. Spirobuizen van 125, 160 of 180 millimeter. Niets is te gek! Daarnaast zijn ze breed in te zetten. Ze zijn namelijk goed bestand tegen hitte. Hierdoor kunnen ze ook gebruikt worden bij de afvoer van rookgas.

Instortkanalen

Is er sprake van een nieuwbouwproject? Dan neemt het aantal mogelijkheden toe. Als eigenaar kun je dan gebruik maken van een zogenaamd instortsysteem. Hierbij worden de ventilatiekanalen in de dekvloer of in het beton gestort. Dit heeft twee grote voordelen. In de eerste plaats bespaar je ruimte. Daarnaast zijn de kanalen niet langer zichtbaar. Trekt deze mogelijkheid je aan? Dan kun je kiezen uit verschillende varianten, waaronder: Rechthoekige instortkanalen van metaal; Ronde instortkanalen van kunststof; Rechthoekige instortkanalen van kunststof.

Het Hybalans-systeem

De ontwikkelingen binnen de ventilatiewereld volgen elkaar in rap tempo op. Eén van de laatste ontwikkelingen is het Hybalans-systeem. Dit systeem bestaat uit een aantal flexibele ventilatiesystemen van kunststof, die in het beton worden gestort. Het grote voordeel hiervan is de diameter van de buizen. Hierdoor nemen ze relatief weinig ruimte in beslag. Echter: er moeten meerdere kanalen per vertrek worden aangelegd. Geen enkel probleem, want een eigen luchtkanaal per ruimte heeft zo zijn voordelen… Wie zich verdiept in de ventilatiewereld, zal duizelen van de vele mogelijkheden. Dan hebben we het niet alleen over de ventilatoren, maar ook over de bijbehorende materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kanalen. Wanneer je gebruik maakt van een mechanisch systeem, kun je uit drie varianten kiezen. Namelijk: spirobuizen, instortkanalen en het vernieuwende Hybalans-systeem. Voor welke oplossing kies jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *