Wat zijn de voordelen van een tankpas?

Een tankpas is een betaalmiddel om brandstof mee te betalen. Hierbij krijg je maandelijks een factuur met daarop alle gemaakte (brandstof)kosten. Met bepaalde passen kan ook betaald worden voor overige diensten, zoals parkeren of carwash.

De voordelen


Een tankpas biedt het voordeel dat administratieve zaken zoals bonnetjes niet meer nodig zijn. Je hoeft ze dus ook niet meer iedere keer te bewaren (of eventueel verliezen) en in te scannen, daarnaast hoeven je medewerkers de brandstof niet meer voor te schieten.

Goedkoper tanken


Het is met een pas gemakkelijker om de btw op brandstof terug te krijgen (momenteel 21%). Dit komt doordat brandstofkosten onder de autokosten vallen.

Door het makkelijker kunnen terugvragen van de btw scheelt de prijs van een tankbeurt al snel 15 euro, een behoorlijk groot verschil dus.

Wat zijn de mogelijkheden?


Er zijn verschillende passen. Er kan zowel gekozen worden voor een universele pas als een merkgebonden pas. Bij een universele pas kan vaak gebruik worden gemaakt van extra diensten. Deze diensten kun je betalen met de pas. Denk aan parkeerkosten, openbaar vervoer, tol (in het buitenland), de carwash, een taxi, fietsverhuur of pechhulp. De universele pas is vooral handig wanneer je landelijk wil tanken.

Een merkgebonden pas is vooral handig wanneer je vaak bij hetzelfde tankstation tankt. Tankstations zoals Shell, Q8 en Total bieden deze kaarten aan. Deze merkgebonden kaarten zijn bijna altijd gratis, in tegenstelling tot de algemene / universele passen.

Tankpas zzp

Ook met een tankpas zzp zijn de brandstofkosten fiscaal aftrekbaar. Om deze reden wordt het veel gebruikt door zzp’ers en middelgrote ondernemers. Als je in bezit bent van een pas betaal je altijd de pompprijs bij het afrekenen.

Kortom, wanneer je gebruik maakt van een pas ben je minder tijd kwijt aan administratieve taken, of het eventueel voorschieten van de brandstofprijs.