Wat voor betekenis heeft jouw bloem?

Reijnoudt Hoveniers

Na een lange dag ben je eindelijk klaar met werk. Slenterend kom je je huis binnen. Je pakt een biertje uit je koelkast en gaat in de warme zon in je aangelegde tuin zitten. Wil je ook een tuin laten aanleggen? Schakel dan de hulp in van Reijnoudt Hoveniers. De avondsfeer vormt zich al in de lucht en je geniet van het uitzicht van de mooie bloemen die je hebt geplant. Wat voor betekenis zou er achter die bloemen zitten?

Zoals je misschien wel wist, hebben bloemen een bepaalde symbolisme die ze met zich meedragen. Van rozen tot zonnebloemen en van paardebloemen tot lily’s. Ze spelen ook vaak een deel in bijvoorbeeld Griekse mythologie! Dus, wat betekenen ze nou allemaal? Dat gaan we vandaag eens uitpluizen!

Rozen

Deze populaire bloem kun je in verschillende kleuren terugvinden. Rode rozen worden natuurlijk gekoppeld aan romantiek. Maar, rozen staan ook voor vertrouwelijkheid. De Latijnse uitdrukking “onder de roos” betekent dat iets in het geheim wordt verteld. En in het oude Rome werd er vaak een roos op een deur geplaatst waarachter vertrouwelijke zaken werden besproken. De verschillende kleuren hebben ook allemaal een eigen betekenis. Rood staat voor passie, wit voor nederigheid en onschuld, geel voor vriendschap en vreugde en roze voor dankbaarheid en waardering.

Zonnebloemen

De naam van deze bloem is wel vanzelfsprekend. De gele kleur is heel helder en de kop van de bloem zelf draait vaak ook naar de zon toe. Net zoals bij rozen staat de gele kleur voor vriendschap, maar ook aanbidding en loyaliteit. In China wordt de bloem geassocieerd met een lang leven en geluk. Voor Indianen uit Amerika betekent de bloem een goede oogst, overvloed en voorzienigheid, omdat de bloem onder andere zaden en pigment met zich meedraagt.

Lily’s

Lily’s worden vaak geassocieerd met zuiverheid, toewijding, moederschap en vruchtbaarheid. In het christendom horen ze vaak bij de maagd Maria. Bij bruiloften in China betekent de lily honderd jaar liefde en geluk. De verschillende kleuren lily’s hebben ook elk een eigen betekenis, net zoals de roos. Oranje lily’s staan voor vertrouwen, trots en weelde. Roze symboliseert overvloed en welvaart. Rood en geel hebben dezelfde betekenis hier als bij rozen.

Er zijn natuurlijk nog talrijke andere bloemen met een interessante achtergrond en symboliek. En zoals je al hebt kunnen lezen hebben ze per cultuur weer een andere betekenis. Er is dus nog een oneindige lijst om uit te pluizen.