Wat moet je weten voordat je een heftruck koopt

Een heftruck koop je niet iedere dag. Daarnaast is een heftruck in de aanschaf niet goedkoop. Bij de aanschaf van een heftruck komt veel kijken. Zeker wanneer het de eerste keer is dat u een heftruck aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan de tractiebatterij (ook wel heftruck accu genoemd), het magazijn en werksituatie. Wij geven je enkele tips waar je op moet letten.

Waar ga je de heftruck voor inzetten?

Voordat je de heftruck gaat aanschaffen moet duidelijk zijn voor welke werkzaamheden je de heftruck gaat inzetten. Ga je de heftruck binnen gebruiken? Of juist voor buiten gebruik. Let daarbij op doorrijhoogtes en gangbreedtes. Daarnaast moet je kijken naar wat je gaat transporteren. Op basis daarvan maak je een eerste longlist met interessante heftrucks.

Historie van de heftruck

Koop je een nieuwe heftruck? Dan is de historie natuurlijk niet belangrijk. Ben jij van plan een tweedehands heftruck aan te schaffen? Bekijk dan goed het verleden van de heftruck. Is de heftruck goed onderhouden? Wat waren de problem in het verleden? Hoeveel kilometer heeft de heftruck gelopen. Door het onderhoudsboekje goed te bespreken ben jij totaal op de hoogte van de heftruck. Dit kan je een hoop geld in de toekomst besparen. 

Maak een proefrit

Waarom niet het zekere voor het onzekere nemen? Je kunt gewoon bij de ‘dealer’ vragen om een proefrit. Kijk hierbij kritisch naar een aantal zaken:

  • Hoe loopt de motor? Loop deze soepel? Geen rook te zien bij bijvoorbeeld het starten? 
  • Bevat de mast onvolkomenheden?
  • Hoe ziet de vork eruit? Bevat deze geen scheuren? Functioneert de vergrendeling naar behoren en is de dikte van de vork knik voldoende?
  • Zijn de remmen in orde?
  • Werkt de verlichting zoals het zou moeten zijn en zijn alle kabels correct aangesloten?