Wat koop jij het liefst online?

We shoppen met zijn allen steeds meer online. De bezorgbusjes zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld; iedere dag opnieuw bellen zij in vrijwel iedere straat wel aan om de aangekochte spullen af te leveren. Wat zijn de dingen die jij het liefst online koopt? Zijn er dingen die je altijd online koopt, of juist nooit? Ga jij nog echt op pad om iets te kopen, of bekijk je liever of je het ook online kunt bestellen en laten bezorgen?

We kopen volop kleding

Kijkend naar wat we zoal kopen online, neemt kleding er een belangrijk deel van in. Niet voor niets zijn er online zoveel kledingwinkels te vinden. Redenen die mensen noemen om hun kleding liever online te kopen zijn divers. Zo zijn er mensen die het prettig vinden om de boel thuis rustig te kunnen passen, in plaats van in een paskamer. Zij bestellen een kledingstuk ook rustig in verschillende maten, of laten vier verschillende soorten jeans afleveren. Degene die het beste zit, die houden ze, de rest sturen ze retour.

Ook het gemak, je hoeft geen rekening te houden met openingstijden, is voor veel mensen een reden om kleding online te kopen, net als de enorme keuze. In een winkel hangt vaak maar een beperkt deel van de collectie, terwijl online alles te krijgen is, vaak ook nog eens in meer maten dan in de winkel te vinden zijn. Waarom zou je speciaal naar een winkel gaan, om daar te ontdekken dat jouw maat is uitverkocht, terwijl je online vaak met een beetje zoeken altijd wél de juiste maat kan vinden?

Drogisterijartikelen zijn in opkomst

Naast kleding, kopen we ook steeds vaker onze drogisterijartikelen online. Dat komt deels doordat er nogal eens spullen tussen zitten waar we liever mee in ons mandje rondlopen als we net bekenden tegenkomen (‘Ach, een zwangerschapstest, gefeliciteerd!’) of die we bij een kassière af moeten rekenen. Sommige dingen laat je nu eenmaal liever in een discrete verpakking thuis afleveren. 

Ook hier speelt het gemak overigens weer een grote rol. Het assortiment van de online drogist is vaak groter dan dat van een fysieke winkel. Daarnaast staan drogisterijen niet altijd bekend om hun overzichtelijkheid, iets waar je bij de drogist online geen last van hebt: je kan altijd de zoekfunctie gebruiken om precies te vinden wat je zoekt.

Naast kleding en drogisterijartikelen zijn er natuurlijk nog veel meer spullen die in toenemende mate online worden gekocht. Denk bijvoorbeeld aan elektronica, speelgoed, boeken en ook boodschappen worden steeds vaker netjes tot aan de deur bezorgd.