Wat is VoIP-bellen en hoe werkt zo’n telefoon?

Internettelefonie is het nieuwe bellen. Bellen zonder de tussenkomst van een telefooncentrale: we noemen dit VoIP calling, waarbij VoIP staat voor voice over IP. Steeds meer bedrijven maken er gebruik van. Maar wat is een VoIP-telefoon eigenlijk en wat houdt VoIP-bellen überhaupt precies in? We gaan er in deze blog verder op in.

Wat is VoIP-bellen?

Een VoIP-gesprek is simpel gezegd een telefoongesprek via het internet. Hierbij wordt gebruikgemaakt van geavanceerde technologie om bellen efficiënter, kwalitatief beter en aanzienlijk minder duur te maken. VoIP heeft verschillende voordelen voor bedrijven die dagelijks met veel telefoontjes te maken krijgen of die flexibele telefoonlijnen nodig hebben, zonder hiervoor in één klap een fikse investering te hoeven doen. VoIP kan namelijk meegroeien met het bedrijf: je breidt het aantal lijnen gemakkelijk uit, wanneer er bijvoorbeeld nieuwe medewerkers beginnen.

Maar kijken we puur naar de praktische kant van het verhaal, dan werken VoIP-oproepen net zo eenvoudig als traditionele telefoonsystemen: een kind kan de was doen! De geluidskwaliteit is echter vele malen beter wanneer je via het internet belt.

Wat is een VoIP-telefoon?

Een VoIP-telefoon lijkt van de buitenkant net een gewone telefoon, maar hij onderscheidt zich van binnen! Met een VoIP-telefoon heb je bijvoorbeeld geen vaste bedrading nodig en beschik je over vele verschillende functies. Deze telefoons maken veelal gebruik van Power over Ethernet (PoE), wat betekent dat een ethernetkabel die is aangesloten op de telefoon deze zowel van stroom voorziet als verbindt met het internet.

Voor bedrijven is dit een groot voordeel, want in plaats van een heel kantoor te moeten bekabelen en voor iedere nieuwe medewerker een nieuwe telefoonlijn te moeten aanleggen, is het aansluiten binnen een oogwenk geregeld. En om het nog mooier te maken: wanneer een telefoon eenmaal is ingesteld voor VoIP, kun je hem overal mee naartoe nemen. Buiten de deur werken was nog nooit zo eenvoudig!

Te koppelen aan meerdere lijnen

Een ander groot voordeel van VoIP is dat elke VoIP-telefoon op verschillende nummers bereikbaar kan zijn, in tegenstelling tot vaste telefoons. Handig wanneer je bijvoorbeeld meerdere bedrijven runt vanuit één locatie. Aan welk lampje knippert kun je zien voor welk bedrijf iemand belt, waardoor je met de juiste bedrijfsnaam kunt opnemen.

Meer weten over VoIP-bellen?

We hebben in dit artikel in het kort de essentie van VoIP-bellen besproken, maar er valt natuurlijk nog veel meer over te vertellen! Wil je graag meer weten over deze vorm van telefonie? Doe dan eens navraag bij een specialist als Wholesale Dutch Telecom! Dit bedrijf levert de techniek die telecomproviders de mogelijkheid biedt maatwerk telecomdiensten aan te bieden. Zij kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden van VoIP. Wie weet kun je zelfs VoIP-reseller worden!