Wat is een zuigerpomp?

Je denkt er misschien niet over na, maar pompen worden voor allerlei doelen gebruikt. Over het algemeen wordt een pomp gebruikt om vloeistoffen te verplaatsen. Daarvoor kan je onder andere een zuigerpomp gebruiken. Veel mensen hebben alleen niet zoveel kennis wat betreft pompen en dat is natuurlijk niet zo gek. Een zuigerpomp kan wel een goede oplossing voor jou zijn. Wil je wat meer informatie over de zuigerpomp? Dan kan het verstandig zijn om hieronder verder te lezen. Hieronder wordt de zuigerpomp namelijk verder toegelicht en hopelijk weet jij dan wat een zuigerpomp precies is.

Uitleg over de zuigerpomp

Zoals hierboven al werd aangegeven, wordt een zuigerpomp gebruikt om verschillende vloeistoffen te verplaatsen door een leiding. De naam verklapt het al, maar hiervoor wordt een zuiger gebruikt om het allemaal draaiende te houden. Er zijn wel verschillende soorten zuigerpompen die je kan gebruiken. Er zijn namelijk zuigerpompen die twee uitwendige kleppen hebben, maar er zijn ook zuigerpompen die een uitwendige klep hebben, maar ook een klep in de zuiger. Elke soort van de zuigerpomp wordt voor verschillende doelen gebruikt. De eerste variant kan gebruikt worden om bijvoorbeeld het water te leiden naar een bepaalde hoogte. Het is van belang dat je de verschillende pompen niet door elkaar haalt. Zo zijn membraanpompen weer heel anders dan zuigerpompen.

Werking van een zuigerpomp

Nu vraag je je misschien af hoe zo een zuigerpomp dan precies werkt. Dit is eigenlijk niet heel ingewikkeld, maar de werking hangt ook weer af van de soort zuigerpomp. Dat is natuurlijk wel logisch. Het is goed om te weten dat een zuiger verbonden is met het hart van de pomp. De zuiger beweegt namelijk die kant op. Er zit ook een cilinder in een zuigerpomp die stijgt door de beweging van de zuiger naar het hart. Vervolgens gaat er een klep dicht die bij de zuigleiding zit, maar de persleiding gaat dan weer open. Zo verplaatst de vloeistof zich heen en weer in de zuigerpomp. Dit is dus in het kort hoe een zuigerpomp werkt.

Doel van een zuigerpomp

Een zuigerpomp kan dus voor verschillende doeleinden worden ingezet, maar wat zijn precies die doeleinden? Een zuigerpomp wordt verreweg het meest gebruikt om water binnen leidingen te verplaatsen. Daar werkt de zuigerpomp erg goed voor. Het doel is dan om huizen en appartementen te voorzien van water. Ieder mens heeft namelijk water nodig in de woning om te kunnen douchen of koken. Verder kan een zuigerpomp ook worden ingezet voor wat grotere dingen. Denk bijvoorbeeld aan een watervoorziening op het industriële gebied.

Voordelen van een zuigerpomp

Uiteraard kunnen de voordelen van een zuigerpomp niet ontbreken. Het eerste voordeel is dat het qua gebruik heel economisch is. Hiernaast wordt een zuigerpomp vaak gemaakt van duurzame materialen. Dit betekent automatisch dat je ervan uit kan gaan dat je lang plezier hebt van een zuigerpomp. De levensduur is dus best lang voor een zuigerpomp. Het is ook makkelijk om een zuigerpomp te onderhouden en dat is een groot voordeel. Het laatste voordeel is dat de zuigerpomp goed werkt ondanks zand of andere vervuilingen.