Wat doe je als accountant?

Zit jij eraan te denken om een accountant in Haarlem te worden? Maar wil je eerst nog meer weten over het vak en wat je precies allemaal doet als accountant. Lees dan vooral verder. Misschien wil je na het lezen van dit artikel wel bij de Zwolse Adviesgroep aan de slag gaan!

Wat houdt het vak precies in?

Bij accountancy houd jij je bezig met het in kaart brengen van de financiële situatie van de onderneming waarvoor je werkt of de klanten waarvoor je werkt. Over het algemeen ben je dan werkzaam bij een accountskantoor en werk je voor klanten. Dit kunnen klanten uit uitlopende branches zijn. Je stelt natuurlijk jaarrekeningen op en maakt diverse rapportages. Maar je adviseert klanten op allerlei gebieden en spart continue met jouw klanten over hun onderneming en de uitdagingen die ze hebben. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen je vakgebied en zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn neem je jouw klanten daar gelijk in mee. Je hebt veel kennis over ondernemen, financiën en marktkennis, zodat je kleine en grote bedrijven kunt adviseren. 

Twee typen accountant

Binnen het vak accountancy zijn er twee typen accountants, namelijk de accountant Administratieconsulent en de Registeraccount. Ligt jouw interesse meer richting de administratie? Dan kies je voor de administratieconsulent kant. Wil je meer actief meedenken met de klant en een gesprekspartner zijn, dan is Registeraccountant meer iets voor jou. 

Wat zijn werkzaamheden? 

Als accountant maken onderstaande taken onderdeel uit van je functie. Maar het bestaat natuurlijk uit veel meer. 

  • Jaarrekeningen opstellen
  • Aangiftes doen
  • Managementrapportages maken
  • Administraties verwerken 

Is het vak accountancy iets voor jou?