Waarom zijn betonmatten onmisbaar in de bouwwereld?

Hoe sterk, stevig of robuust beton ook mag zijn, er zijn altijd redenen die het noodzakelijk te maken om beton te wapenen. En daarmee nog steviger te maken. Stalen matten worden hier regelmatig voor gebruikt. In de bouwwereld worden deze ook wel betonmatten genoemd. Deze matten bestaan uit aan elkaar gelaste staven. Hierdoor ogen betonmatten ook wel als een soort net. 

Bouw materiaal

De basis van betonmatten

Afijn, een net dat bestaat uit staven van metaal om beton mee te ondersteunen. Dat is de basis van betonmatten. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. De wapening moet immers wel de correcte afmetingen hebben. Zowel de dikte als de lengte van de staven is hierbij essentieel. Het hangt af van waar de betonmat voor gebruikt moet worden welke afmetingen het geheel moet hebben. Bij een bouwwerk is er namelijk sprake van druk- en trekkrachten. Het beton is voor het opvangen van drukkrachten, terwijl de wapening (dus de betonmat) de trekkrachten moet neutraliseren. Afhankelijk van het bouwwerk moeten dus de juiste proporties eerst nauwgezet worden berekend, voor over te gaan op daadwerkelijke productie. 

Standaardmatten

Naar aanleiding van bovenstaande zal het je niet verbazen dat betonmatten in vele maten en diktes bestaan. Toch vallen de meest voorkomende diktes en afmetingen over het algemeen allemaal onder de standaard betonmatten. Zowel fabrikanten als in de bouw zelf is men op de hoogte van het bestaan van deze gestandaardiseerde matten. Als het even kan, maakt men hier dan ook gebruik van. Standaardmatten zijn namelijk altijd beschikbaar. Ze worden in grote hoeveelheden tegelijk geproduceerd en dat heeft uiteraard een gunstige invloed op de prijzen.

Op maat gemaakte betonmatten

Er zijn altijd bouwwerken of onderdelen daarvan waarbij standaard betonmatten niet of nauwelijks bruikbaar zijn. Voor deze situaties bieden sommige specialisten op dit gebied de mogelijkheid om betonmatten op maat te maken. Dit kan natuurlijk wel relatief iets duurder uitpakken dan wanneer je louter gebruik maakt van standaardmatten, maar bij op maat gemaakte betonmatten weet je tenminste zeker dat het precies past. Je hoeft dan nooit overbodig materiaal weg te gooien. Dat levert later op de bouwplaats tijdwinst op, los van het feit dat het prettiger werkt voor personeel. Mocht je betonmatten op maat willen laten maken, houd dan ook even rekening met de manier waarop de matten later vervoerd moeten worden. Let er daarbij vooral op dat de door jou bestelde matten per stuk niet te groot worden. 

Productie van betonmatten

Betonmatten worden vervaardigd uit betonijzer. Dit betonijzer wordt veelal gewonnen uit oude, afgedankte goederen en materialen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan auto’s hekwerk en witgoed dat op de nominatie staat vernietigd te worden. In hoogovens worden de gewonnen materialen verhit, waardoor uit een ketting van reacties uiteindelijk vloeibaar staal ontstaat. In vloeibare vorm wordt het staal vervormd tot de vorm die het uiteindelijk moet hebben, in dit geval langwerpige en rechthoekige staven. Na deze staven nog eens te verhitten kunnen, worden ze in exact de juiste diktes ‘gerold’ en verder verwerkt, zodat er uiteindelijk betonmatten van gemaakt worden.