Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?

Bij het kopen van een nieuwe auto, weet je bijna zeker dat de auto geen (technische) mankementen bevat. Bij een tweedehands auto (ook wel occasion genoemd) ligt dit vaak net iets anders. Je weet nooit helemaal zeker wat je in huis haalt. Tegenwoordig zijn er veel aanbieders van occasions. Populaire auto’s zoals Volkswagen, Peugeot, Ford en Honda zijn niet aan te slepen. Zowel particulier als bij een dealer. Ben jij nou op zoek naar een Honda dealer? Dan ben je bij Honda Wesselink aan het goed adres.

Lees je in!

Het aanbod tweedehands auto’s is momenteel enorm. Daarnaast wordt het ook steeds gemakkelijker om een auto (zowel nieuw als tweedehands) uit het buitenland te importeren. Wees dus kritisch over jouw volgende aankoop. Lees je goed in, aangezien de keuze reuze is. Bepaal voor jezelf waaraan de occasion moet voldoen, welk merk jouw voorkeur heeft en wat je maximaal wilt uitgeven. Zodra je dit duidelijk hebt, begint de zoektocht pas echt. Je kan nu gaan kijken naar de beschikbare modellen en gaan filteren. Wat vindt je daarnaast belangrijk? Heb je liever een iets nieuwere auto? Of moet juist de kilometerstand lager zijn. Je kan ook kijken naar de accessoires.

Check de gegevens

Gegevens checken is niet moeilijk. Er zijn meerdere sites, waaronder die van het RDW, waar je op basis van het kenteken al een heleboel informatie te weten kan komen. Belangrijk is het om hier gegevens te checken als het bouwjaar, apk-datum, technische gegevens en natuurlijk of de auto niet geregistreerd staat als gestolen. Ben je bij de verkoper? Kijk dan goed na of alle gegevens kloppen met die in de advertentie staan. Belangrijk is om de kilometerstand in het echt te bekijken, onderhoudsboekjes etc.

Controleer de auto zelf

Fijn. Alles klopt momenteel nog op papier. Het is nu tijd om de auto zelf te bekijken. Neem hiervoor de tijd. Een auto kopen is vaak geen kleine investering. Controleer op krassen, slijtage en roest zowel in als buiten de auto. Misschien wel het belangrijkste onderdeel zit onder de motorkap. Inspecteer het motorblok en bekijk of alles er onderhouden uit ziet. Defecten aan en rondom het motorblok kunnen namelijk in de toekomst erg veel geld gaan kosten.

Proefrit maken

Natuurlijk moet je altijd even een proefrit maken. Waarom? Omdat je in alle rust even helemaal zelf de auto kan inspecteren. Hoe start de auto? Hoe klinkt de auto bij starten, rijden en remmen. Neem hiervoor de tijd! Rij rondjes over binnenwegen en over de snelweg. Neem expres die heuvel, rem een keer extra hard en geef gas. Op deze manier krijg je door hoe de auto écht is.