Voordelen van industriële automatisering

Binnen productiebedrijven is industriële automatisering bijna niet meer weg te denken. Dat is ook logisch, want automatisering brengt zoveel voordelen met zich mee. Het bedrijf eL-Tec, specialist op het gebied van elektrotechnische oplossingen voor automatisering in productiebedrijven, legt uit welke voordelen automatisering met zich mee kan brengen. 

Processen efficiënt laten verlopen

Voor de aansturing en controle van machines zijn diverse systemen en technieken ontwikkeld. Systemen die elk hun eigen voordelen bieden binnen de productie. Een voorbeeld van zo’n voordeel is het efficiënter laten verlopen van processen. Een van die systemen die hiervoor zorgt is DCS, wat staat voor Distributed Control Systems. Dit controlesysteem wordt gebruikt om processen te monitoren en aan te sturen. Denk hierbij aan processen zoals het openen en sluiten van kleppen of het aansturen van een pomp. Naast dit voorbeeld zijn er nog veel meer systemen die ook aan efficiëntie bijdragen, zoals een ERP-systeem of het lean manufacturing systeem. 

Het besparen van kosten

Het hierboven genoemde lean manufacturing systeem, ook wel slanke productie genoemd, is een voorbeeld van een automatisering die ook kostenbesparing met zich meebrengt. Dit systeem heeft betrekking op voorraadbeheer. Met een systeem zoals deze sluiten alle productieprocessen dusdanig nauw op elkaar aan, waardoor je niet met tussentijdse voorraden komt te zitten. Het helpt dus mee tegen verspilling in de productie. 

Hogere productiviteit en kwaliteit

Door industriële automatisering worden processen binnen een industrie geautomatiseerd. Dat wil dus zeggen dat mensenwerk vervangen wordt door machines. Hier zijn robots, besturingssystemen en machines bij nodig. Door deze automatisering kan er een constante kwaliteit worden geregeld en kan een bedrijf daarnaast ook sneller en meer produceren. Dat betekent dus een hogere productiviteit. Ook om de kwaliteit in de productie te verbeteren zijn verschillende systemen ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan MES, een Manufacturing Execution Systeem. Dit is een informatiesysteem waarmee de productie wordt beheerd. Hieruit kan achterhaald worden wat er goed is gegaan in de productie en waar het mis is gegaan. Door dat laatste aan te pakken kun je de kwaliteit van productie verhogen. Verder heb je nog systemen zoals het motion control systeem, waarmee je objecten gecontroleerd kunt verplaatsen. Daarmee kun je menselijke fouten tegengaan in de productie, wat ook weer voor hogere kwaliteit zorgt. Er zijn nog talloze voorbeelden van industriële automatisering te noemen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de productie. Wil je weten wat eL-Tec voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan op onze website of neem telefonisch of via de mail contact met ons op.