Uitvaartmogelijkheden van je huisdier op een rijtje

Jarenlang heb je kunnen genieten van je trouwe huisdier. Samen heb je van alles meegemaakt en je hebt veel tijd en energie gestoken in het dier. Helaas is jouw huisdier overleden en je hebt het hier zwaar mee. Nu wil je jouw dier natuurlijk een waardig afscheid geven. Maar welke mogelijkheden zijn er eigenlijk? Waarschijnlijk heb je hier niet vaak over nagedacht. Daarom sommen wij voor jou de uitvaartmogelijkheden van je huisdier voor je op! Bekijk de mogelijkheden en bedenk wat voor jou de beste mogelijkheid is!

Crematie

Dit is de meest gekozen manier van een dierenuitvaart. Hierbij zijn er nog tal van mogelijkheden waar je uit kiezen. Wil je bijvoorbeeld dat je huisdier wordt gecremeerd zonder andere dieren? Dan is het goed om te kiezen voor een individuele crematie! Hierbij wordt je huisdier zonder andere dieren in de oven geplaatst en kun je achteraf beschikken over het as. Deze kun je vervolgens meekrijgen in de gewenste ashouder. Ook kun je kiezen voor een collectieve crematie. Hierbij wordt jouw huisdieren samen met andere dieren gecremeerd. Het is goed om hierbij rekening te houden dat de as wordt uitgestrooid. Het is dus niet mogelijk om de as in een ashouder mee te krijgen. Voor beide manieren van crematies wordt vaak gekozen. Welke voor jou de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren.

Begraven

Wil je jouw huisdier liever laten begraven, ook dat behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Dit is vooral een goede manier wanneer je graag af en toe naar de laatste rustplaats wilt terugkeren. In Nederland is het soms mogelijk om dit in de tuin te doen. Ook kun je een dierenbegraafplaats uitkiezen waar je heen kunt gaan. In Nederland zijn verschillende dierenbegraafplaatsen waar je uit kunt kiezen. Je kunt ook de hulp inschakelen van een dierenuitvaartcentrum. In overleg met jou regelen zij de dierenuitvaart.

Destructie

Wens je geen van begrafenis of crematie van je huisdier, dan kun je ook je dier achterlaten bij de dierenarts. Dan wordt het dier ter destructie aangeboden. De overheid zal dan een bedrijf aanwijzen om het dier in een mechanisch proces te verwerken tot diermeel en vetten. Ook dit is een een van de vele uitvaartmogelijkheden!