Tips voor meer veiligheid op de werkvloer

Veiligheid op de werkvloer is een permanent aandachtspunt binnen elk bedrijf, of het zou tenminste eentje moeten zijn. Elk jaar vallen er duizenden gewonden of zijn er zelfs overledenen. Deze zijn natuurlijk niet altijd te voorkomen, omdat het zich om speciale omstandigheden houdt. Wat we wel kunnen doen is de werkvloer zo veilig mogelijk te maken. Gelukkig zijn er enkele dingen die je gemakkelijk kunt invoeren als bedrijf om je werkvloer veiliger te maken.

Voldoende bescherming

Werken je werknemers met gevaarlijke of zware machines? Dan is bescherming onmisbaar om veilig te kunnen werken. Hier helpt niet alleen een helm. Je kunt bijvoorbeeld een verplichte outfit ter beschikking stellen, die elke werknemer moet aantrekken tijdens zijn werkuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goed werkbroek die nergens tussen kan komen of stevige grisport schoenen die elke voet tegen zware machine kunnen beschermen. Voor nog meer bedrijfskleding kun je bij proforto.nl terecht.

Zorg voor een propere werkvloer

Om onnodige ongevallen te vermijden, moet je werkvloer proper zijn. Dit betekent dat niets in de weg mag staan. Hier kan een eenvoudige regel helpen. Elke werknemer moet zijn werkplaats proper achterlaten. Een propere werkomgeving kan ook wonderen werken voor je motivatie van je werknemers.

Regels

Heb je bepaalde gedragsregels op de werkvloer? Het kan dan handig zijn om deze in een openbare plaats op te hangen, waar iedereen het elke dag kan zien. Zo worden werknemers elke dag aan de regels herinnert en volgen ze deze ook. Anders kunnen zulke regels snel uit je gedachten verdwijnen.

Arbeidsrisico’s

Arbeidsrisico’s evolueren. Houd deze dus zeker bij en bespreek de gevaren regelmatig. Het is dan aan jou om een plan van aanpak te maken om deze risico’s op te lossen. Betrek ook zeker je werknemers in deze proces. Zij weten namelijk het best hoe de risico’s opgelost kunnen worden. Verder heeft dit ook een positief invloed op hun motivatie, omdat ze betrokken worden in het verbeteren van hun werkomstandigheden.