Tips voor een budget uitvaart

Iedereen verdient een waardig afscheid. Daar zijn we het met zijn allen over eens. Een uitvaart brengt de nodige kosten met zich mee en kan al snel oplopen tot duizenden euro’s. Helaas heeft niet iedereen een gevulde portemonnee of een goede uitvaartverzekering afgesloten. In dit artikel vind je een aantal tips om ook met een minder budget een mooi en persoonlijk afscheid te creëren. Woon jij in de regio Meppel? En wil je tips over een uitvaart in Meppel? Neem dan contact op met Uitvaartverzorging Kiers.

Houd de uitvaart klein

Nodig alleen mensen uit die het meest dichtbij de overledene staan. Bij een uitvaart worden de kosten vaak per persoon gerekend, zeker wat betreft broodjes en drankjes. Daarnaast bespaar je gelijk op eventuele uitnodigingen of bedankkaarten. Ook hoef je niet te kiezen voor een grote ruimte. Zoals bij zoveel dingen is ook een uitvaart doordeweeks goedkoper dan in het weekend.

Cremeren

Cremeren is goedkoper dan begraven. Dit heeft er alles mee te maken dan bij het cremeren geen kosten worden gemaakt voor grafrechten en bijkomende kosten als de grafsteen en het grafmonument.

De kist

Het is goed om je te verdiepen in de verschillende soorten kisten die er zijn. De prijzen van de kist verschillen enorm. Bij het besparen is het ook verstandig om na te denken over de dragers van de kist. Kistdragers zijn in te huren, want vergis je niet: het dragen van een kist is zowel emotioneel als lichamelijk een hele zware klus. Mochten de kosten toch te hoog zijn, dan kun je er voor kiezen om de kist te laten dragen door familie of vrienden.

De rouwadvertentie

Een rouwadvertentie is niet verplicht, maar wordt vaak wel geplaatst. Je kan er voor kiezen om geen rouwadvertentie te plaatsen, maar om online een bericht te plaatsen. Dit kan zowel via social media kanalen, als de site van de uitvaartverzorger.

Soort graf

Mocht er toch gekozen worden voor begraven, dan is het goed om te kijken naar de verschillende soorten graven. Zo is er de keuze tussen een familiegraf en een algemeen graf. Bij een familiegraf is er ruimte voor 2-4 personen. Er worden op het moment van bijplaatsing extra kosten berekend, waardoor de kosten hoog kunnen oplopen. Dit is bij een algemeen graf niet het geval, aangezien deze (over het algemeen) niet meer geopend hoeft te worden.