Teruggave van uw energiebelasting

Energiebelasting berekenen

U heeft het al vaker voorbij zien of horen komen: teruggave van uw energiebelasting. Maar, wat houdt dit eigenlijk in? Heeft u ook geen idee wat dit precies betekent en of u wellicht in aanmerking komt? Lees dan gauw verder. In deze blog vertellen wij namelijk alle ins en outs!

Wat is energiebelasting?

Energiebelasting is een belasting die u moet betalen over uw stroom en/of gaskosten. Deze belasting is in het leven geroepen wegens de vervuiling van ons milieu. Om dit te compenseren en het gebruik van alternatieven te stimuleren moet men energiebelasting betalen. De belasting wordt betaald aan de energieleverancier en staat vermeld op uw jaarlijkse afrekening.

Teruggave van de ecotax

Ecotax is simpel gezegd een ander woord voor energiebelasting. Tegenwoordig bestaat het grootste gedeelte van onze energierekening uit deze kosten. In bepaalde gevallen kun je deze kosten gelukkig deels terugvragen. Deze teruggave is maximaal 50% van de betaalde belasting en kan met een terugwerkende kracht van maximaal 5 jaar worden aangevraagd.

Klinkt dit interessant voor u, maar laat u dit liever aan een professional over? Neem dan contact op met Subsidie Gezocht. Dit bedrijf zoekt graag voor u uit of u in aanmerking komt voor een teruggave. Daarnaast regelen zij ook uw aanvraag. Bovendien werkt dit bedrijf op basis van no Cure no pay. Blijkt u niets terug te krijgen? Dan betaalt u ook geen kosten!

Kom ik in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een teruggave, moet je voldoen aan verschillende voorwaarden. De volgende typen bedrijven kunnen in aanmerking komen:

  • Instellingen van levensbeschouwelijke of religieuze aard; 
  • charitatieve, culturele of wetenschappelijke instellingen; 
  • instellingen van het algemeen nut; 
  • sociale instellingen;
  • multifunctionele gebouwen zoals dorpshuizen. 

Daarnaast moeten onder andere de volgende zaken in orde zijn:

  • De jaarafrekening van de energiekosten staat op naam van de instelling; 
  • de instelling heeft een gebouw dat voor minstens 70% gebruikt wordt voor eigen activiteiten;
  • de instelling is voor maximaal 30% actief op het gebied van sport, gezondheidszorg of onderwijs.

Minder ecotax betalen?

Naast een teruggave, is het ook mogelijk om minder belasting te betalen. Wanneer u zonnepanelen aanschaft, produceert u een deel van uw eigen stroom. Dat betekent minder stroomkosten die u betaalt en dus minder energiebelasting!