Succesvol fuseren: hoe doe je dat?

Een fusie of een overname is een van de lastigste dingen om goed voor elkaar te krijgen. Om het geheel te laten slagen moet je voor beide bedrijven alles netjes op een rijtje hebben. Daar kan een notaris die weet hoe het werkt met fusies bij helpen, zoals dit notariskantoor vlakbij Enschede. Of je nu een ervaren topman bent van een groot bedrijf, of een kleine ondernemer die krachten wil bundelen; goede organisatie is de sleutel. Hoe doe je dat dan, twee bedrijven succesvol samenvoegen? Lees hieronder de verzamelde tips.

Fusies en rechtspersonen

Voordat je fusie plaatsvindt, moet je kijken naar hoe elk betrokken bedrijf is opgezet. Een fusie kan namelijk alleen uitgevoerd worden als de betrokken bedrijven als dezelfde soort rechtspersoon zijn opgezet. Je kan dus wel een bv en bv samenvoegen, maar niet een bv en een eenmanszaak. Zit je in een situatie met twee verschillende soorten rechtspersonen, dan zal één van de twee eerst moeten worden omgezet voor je fusie kan plaatsvinden. Een notaris kan hierbij helpen. Het is namelijk belangrijk dat je dit allemaal netjes regelt.

Nieuw leiderschap na de fusie

Wanneer rechtsvormen zijn uitgezocht en zo nodig zijn omgezet, is het tijd voor de volgende stap: nadenken over leiderschap na de fusie. Dit is vaak een lastig onderwerp in deze situatie, omdat in veel gevallen beide partijen leiding willen nemen na de fusie. Hoe het leiderschap er uit zal zien, hangt ook af van de rechtsvorm. Afhankelijk van de gekozen rechtsvorm zal je wellicht een Raad van bestuur nodig hebben. Voor mensen moeten er misschien wel nieuwe rollen worden aangewezen. Belangrijk om op een rijtje te hebben dus!

Bedrijfsculturen samenvoegen

De bedrijfscultuur heeft niks te maken met wetten en bij de notaris vastgelegde afspraken, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Hebben de betrokken bedrijven eenzelfde dynamiek, dan kan de fusie erg makkelijk gaan. Maar verschillende bedrijfsculturen kunnen voor lastige situaties zorgen. Vergelijk het met twee totaal verschillende families die samen moeten gaan wonen. Neem daarom de tijd om voor de fusie het andere bedrijf en de werknemers te leren kennen. Ga na of jullie in de toekomst succesvol kunnen samenwerken.

Merk na de fusie en financiën

Ga je fuseren, dan moet je ook nadenken over hoe de bedrijven zich na de fusie presenteren naar de buitenwereld. Gaat voortaan alles voort onder één van de twee bestaande merken, wordt het een mix, of komt er een volledig nieuw merk? Dit heeft erg veel invloed op de bedrijven. Maar ook de financiën zijn van grote invloed. Voor de fusie moet je analyseren waar elk bedrijf staat in een financiële positie en wat het kost om elk bedrijf draaiende te houden. Ga je elk punt zorgvuldig na, dan heb je al een goed begin.

Wil je nu zeker weten dat je alles goed doet? Ga dan eens langs bij een notaris om je te helpen bij de fusie.