Subsidies voor innovatie

Zoals velen misschien denken, staat innovatie voor “nieuw”. Echter, betekent iets nieuws niet altijd innovatie. Bij innovatie is het namelijk wel de bedoeling dat je ook echt iets succesvols op de markt brengt. Dit kan dan een nieuw product of nieuwe techniek zijn, maar dit kan ook om verbeterde producten of technieken gaan. Naast allerlei technologische en productinnovaties, kun je ook innoveren binnen het bedrijf. Dit is voor de buitenwereld misschien niet heel erg zichtbaar, maar het kan wel grote veranderingen voor de organisatie teweeg brengen. Organisatie-innovatie gaat zo over nieuwe organisatiestructuren. Naast organisatiestructuren kan innoveren ook plaatsvinden op het gebied van scholing en ontwikkelingen binnen de organisatie, maar ook bijvoorbeeld op gebied van duurzaamheid.

Innovatie binnen het bedrijf met de SLIM subsidie

Naast innovaties voor ‘buiten’ het bedrijf, wordt innovatie voor binnen de organisatie ook gesubsidieerd. Je krijgt dan wellicht te maken met de SLIM subsidie. Wanneer je binnen de organisatie namelijk meer wilt inzetten op scholing en het blijven ontwikkelen van het bedrijf, dan kan deze regeling nog wel eens heel erg aantrekkelijk voor je zijn. Met de SLIM subsidie, wat staat voor Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen, kan je namelijk subsidie krijgen voor verschillende projecten op dit gebied. Onder de SLIM regeling vallen er dan ook vier geschikte projecten. De vier projecten zijn:

  1. Het realiseren van loopbaan- of ontwikkelingsadviezen voor de werknemers in de ondernemen.
  2. Het aanbieden van leerplaatsen in de praktijk in het kader van een bedrijfsopleiding in de derde leerweg.
  3. Het ontwikkelen en/of invoeren van een nieuwe methode in het bedrijf die werknemers stimuleert om hun kennis, vaardigheden en beroepshouding naar een hoger niveau te tillen tijdens het werken.
  4. Het doorlichten van de onderneming om opleidings- en ontwikkelings plannen te realiseren zodat de scholingsbehoefte binnen het bedrijf in kaart wordt gebracht.

Om toegang te krijgen tot de SLIM regeling is er natuurlijk een bepaalde doelgroep vastgesteld. De SLIM regeling is dan ook bedoeld voor de hele mkb. Maar, niet alleen de mkb heeft toegang, ook werkgevers uit het grootbedrijf in de landbouw, horeca en recreatiesector. Daarbij komt nog dat de subsidie uit twee verschillende mogelijkheden bestaat, hij is er namelijk zowel voor individuele ondernemingen, maar is ook mogelijk voor samenwerkingsverbanden tussen meerdere ondernemingen.

Duurzaamheidssubsidies

Naast scholing en ontwikkeling binnen het bedrijf wat meer betrekking heeft op de mensen die daadwerkelijk in het bedrijf werken, bestaan er ook nog duurzaamheidssubsidies om op gebied van duurzaamheid te innoveren. 

Verduurzamen kan natuurlijk op vele gebieden. Zo kun je met je onderneming bezig zijn met verduurzamen door middel van energiebesparing. De subsidie die dan van pas komt is de EIA en dit staat voor Energie Investeringsaftrek. De EIA is dan ook de subsidie waarmee de overheid bedrijven probeert te stimuleren op energiebesparing.Naast het besparen op energie, kun je je met de onderneming ook richten op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het investeren in schonere transportmiddelen of uw grondstoffen in productiemachines aanzienlijk verlagen. De MIA subsidie, Milieu Investeringsaftrek, is er dan speciaal voor jou. Naast de EIA en de MIA, heb je nog de LIFE subsidie, de SDE++ regeling en de DEI+ regeling. Wil je hier meer over weten? Leap kan je er dan alles over vertellen!