RVS platen, een goed begin

RVS of roestvrij (of beter roestvast) staal of ook aangeduid met inox, is een legering. De hoofdbestanddelen zijn ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Met minimaal 11% chroom en niet meer dan 1,2% koolstof wordt van rvs gesproken. Naast de genoemde elementen vindt men in rvs ook wel molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium toepast. Bij rvs heeft het metaal een oxidehuid, als resultaat van de reactie van het chroom met zuurstof, die roestvorming moet voorkomen of tenminste vertragen. De keuze van het juiste type rvs voor een bepaald type werk speelt ook een rol en het vermijden van allerlei verontreinigingen. Die worden met beitsen op een chemische manier opgelost en verwijderd. RVS wordt in diverse families onderverdeeld. Echter, we zullen daar hier niet nader op ingaan.

Voor- en nadelen

Als voordelen van rvs kunnen uit technisch oogpunt onder meer worden genoemd, dat het corrosiebestendig, slijtvast, lasbaar, temperatuurbestendig en een goede warmtegeleider is. Dat het duurzaam is en weinig onderhoud vereist, is gunstig voor de portemonnee. Er is een ruime keuze uit soorten en vormen, waarvan rvs platen een bekend voorbeeld zijn. De toepassingsmogelijkheden zijn aanzienlijk, waar we in de volgende paragraaf nader op ingegaan. Nadelen zijn, dat het niet bepaald goedkoop is en de bewerkingskosten hoger zijn dan van normaal staal. In vergelijking daarmee is rvs sterker en taaier, en dus moeilijker te bewerken. Die nadelen zijn weer niet goed voor de portemonnee. Een nadeel kan ook de gevoeligheid voor chloor zijn.

Toepassingen

Er zijn zeer veel sectoren waar rvs wordt gebruikt. Onder meer praten we dan over horeca en recreatie, gezondheidszorg, scheepvaart en de bouwsector. Voorbeelden van producten zijn wastafels, douchebakken, toiletten en fonteintjes in treinen en vliegtuigen, spoelbakken, afvalbakken, aanrechten, meubilair, kranen, vandaalbestendige apparaten, eetgerei, transportmiddelen, koelkasten, wasserij-installaties en straalmotoren. De voorbeelden zijn louter bedoeld om een idee te geven, wat zoal met rvs wordt gemaakt. En de fabricage begint vaak met rvs platen.