Jouw gevel een opfrisbeurt geven doe je zo!

Voor de mensen met een eigen huis komt er veel onderhoud kijken bij hun huis. Dit neem je voor lief. Dingen die regelmatig aandacht vereisen liggen vrij voor de hand, ramen lappen, onkruid wieden en de leidingen door laten spoelen doe je (hopelijk) regelmatig. Maar wat nou als je echt groot onderhoud moet doen? Zoals het lakken van de kozijnen, of het vernieuwen of opfrissen van de gevel? Als je dat laatste zelf gaat doen, kan je jezelf maar beter goed voorbereiden. Hoe je dat doet, lees je in dit blog!

Welk type vuil heb je op de gevel zitten?

Dit hangt af van waar de geven van is gemaakt. Er zijn tal van verschillende soorten vuil te onderscheiden dat zich kan ophopen op jouw gevel. In dit blog behandelen we er twee.

De eerste is mos. Dit groeit tussen de voegen van de bakstenen en wordt veroorzaakt door vocht. Je zit dit type vuil dan ook vaak voorkomen aan de schaduwkant van een huis. Je kunt dit uit de weg ruimen door met een stoomreiniger aan de slag te gaan en daarna met mosdodend middel.

De tweede is witte aanslag. Je herkent dit door een soort van schuimlaag op jouw gevel. Het hoeft niet per se wit te zijn, maar kan ook een beetje een roze/rode gloed hebben. Dit type aanslag ontstaat door een chemische reactie in de mortel die over de gevel is geplamuurd en wordt veroorzaakt door klak, zout of salpeterzuur. Zand of gritstralen werkt hier goed mee.

Het vuil aanpakken

Als je gedetermineerd hebt welk type vuil jij op jouw gevel hebt zitten, kan je een plan gaan maken om het weg te halen. Moet je ook de hoogte in? Dan heb je een rolsteiger nodig. Deze kan je gemakkelijk vervoeren met een steigeraanhanger. Alles wat je nodig hebt voor in de hoogte werken vind je bij Steigerverkoop.nl.

Wanneer je klaar bent om de hoogte in te gaan is het verstandig om te beginnen op een plaats die niet erg in het oog springt. Je wilt natuurlijk niet dat er iets niet goed gaat en je dit vervolgens in jouw hele muur terugziet. Dat zou erg zonde zijn.

Je kunt op een paar verschillende manieren reinigen. Je kunt chemisch reinigen, ook al wordt dit afgeraden i.v.m. het milieu. Als je dit gaat doen is het belangrijk dat je de planten in jouw omgeving afdekt, anders heb je kans dat de ze de behandeling niet overleven.

Vervolgens heb je gevelreiniging met een hoge drukspuit en stoom reinigen. Dit zijn vrij milde manieren om de gevel te reinigen en worden dan ook vaker gebruikt.