Ook Windows gebruikers hebben een VPN nodig

Er zijn veel verschillende redenen waarom u een VPN nodig kan hebben. Waarom een VPN nuttig is, verschilt per situatie. Het kan professionele redenen hebben, maar ook privacy gerelateerde redenen of uit veiligheidsoverwegingen. Maar wat is een VPN precies? Welke redenen zijn er om een VPN te gebruiken? En heeft u ook een VPN nodig als u Windows gebruikt? We leggen het u graag uit.

Wat is een VPN

VPN is een afkorting van Virtual Private Network en is een simpele manier om uw privacy op het internet te vergroten. Het virtuele privénetwerk versleutelt al de gegevens die u via internet verstuurt. Hierdoor kan niemand zien wat u online doet. Ook maskeert een VPN uw IP-adres en houdt het hackers en cybercriminelen buiten de deur. Dit is vooral belangrijk als u gebruik maakt van openbare wifi-netwerken. Een VPN bewerkstelligt dit door uw dataverkeer via een versleutelde en beveiligde verbinding naar een externe verbinding te sturen. Vanaf deze externe server wordt het dataverkeer weer het internet opgestuurd. Ook als de server internetverkeer voor u ontvangt, wordt dit versleuteld naar u teruggestuurd. De software op uw apparaat ontsleutelt de data, zodat u het probleemloos kunt bekijken. De gehele verbinding is goed beveiligd, waardoor hackers of andere cybercriminelen nooit bij uw data kunnen komen. Ook verbergt de VPN uw eigen IP-adres en neemt u tijdens het gebruik het IP-adres van de server aan. Hierdoor is niet meer te achterhalen wie u bent en wat uw locatie is. Dit verhoogt uw anonimiteit en privacy online.

Waarom heeft uw Windows VPN nodig?

Een VPN kan handig zijn om veel verschillende redenen. Oorspronkelijk werden VPN’s ontworpen om bedrijfsgegevens te beschermen en ook tegenwoordig worden ze daar nog voor gebruikt. Helemaal nu steeds meer mensen vanuit huis gaan werken, worden VPN’s steeds belangrijker. Door middel van zo’n virtueel privénetwerk kun je toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk van uw werk. Ook scholen maken hier regelmatig gebruik van. Daarnaast beschermt een VPN uw gegevens tegen hackers en kunt u hierdoor veilig internetten op publieke netwerken. Dat is bijvoorbeeld erg handig als u vanuit uw favoriete koffiezaakje een zakelijke bespreking wil hebben. Versleutelde data is door hackers of criminelen niet te lezen, waardoor ze niks aan uw data zullen hebben. Ook verhoogt het uw anonimiteit en privacy op internet. Zo beschermt u uw gegevens en zullen bijvoorbeeld advertentienetwerken veel minder informatie over u kunnen verzamelen. Zo ziet u minder gepersonaliseerde advertenties en blijven uw gegevens goed beschermd. Het maakt niet uit welk besturingssysteem u heeft, een VPN heeft altijd veel meerwaarde. Gebruikt u Windows? Dan heeft u dus software nodig om op Windows VPN in te kunnen stellen. Let dus bij het afsluiten van een VPN altijd op of de aanbieder ook de juist software voor uw besturingssysteem aanbiedt. Er zijn veel verschillende VPN-providers te vinden. Niet allemaal zijn even betrouwbaar, dus kijk goed van welke provider u gebruik gaat maken. Bij een betrouwbare provider is het gebruik van een VPN compleet veilig en legaal. Zo kunt u met een gerust hart zowel zakelijk als privé van het internet gebruikmaken. Dat is wel zo’n veilig gevoel.