Ondernemer, zo maak jij je toekomstvisie succesvol

Ben jij een (startend) ondernemer? Dan ben je vast al eens vastgelopen bij het maken van een strategie voor de komende jaren. Want hoe maak je keuzes voor de toekomst als je de toekomst niet weet? Wees niet bang om hulp te vragen en laat je helpen met een toekomstvisie neerzetten door een adviesbureau. Je kan de toekomst niet voorspellen, maar zo kun je er toch op inspelen! Er komt naast een strategie voor de toekomst natuurlijk nog meer kijken bij succesvol ondernemen. Wat is dat ‘nog meer’? Lees het hieronder.

Ondernemen = netwerken

Je zult het vast vaker gehoord hebben: netwerken is een erg belangrijk onderdeel van ondernemen. Je kan als ondernemer simpelweg niet zonder. Netwerken kan je je volgende klant, investeerder of een geweldige werknemer opleveren. Wees niet schuw en neem deel aan verschillende evenementen gericht op jouw markt en ga naar evenementen voor (startende) ondernemers. Weet dat netwerken niet alleen offline kan. Maak optimaal gebruik van netwerktools als LinkedIn. Niet alleen jij, maar ook je bedrijf heeft profijt van LinkedIn.

Vallen en opstaan

Natuurlijk wil je achter elkaar door steeds succes na succes behalen. Maar ergens op het pad van elke ondernemer mislukt er wel iets. Dat betekent niet dat je je einddoel nooit zult halen; falen is vaak een noodzakelijk kwaad voor de ondernemer. Je zult namelijk risico’s moeten nemen om verder te komen. Sommige risico’s die je neemt zullen niet goed uitpakken, maar de genomen risico’s die wel goed uitpakken zullen erg belonend zijn. Wees dus niet bang om een risicovolle stap te zetten. Het is wat jou en je onderneming uiteindelijk vorm zal geven.

Neem geen onnodige risico’s

Klinkt heel tegenstrijdig met wat we je net verteld hebben, niet? Natuurlijk moet je risico’s nemen tijdens het ondernemen, maar het is ook nodig om waar je kan je bedrijf te beschermen. Dat doe je door wettelijk en in schrift alles goed te regelen. Bijvoorbeeld door papieren op te stellen waarin staat wat er met het bedrijf gebeurt als het beëindigd wordt. Het kan verstandig zijn om een advocaat om advies te vragen. Het is belangrijk dat je de ideeën van je bedrijf beschermt, maar ook om er zeker van te zijn dat contracten geen addertjes onder het gras hebben.

Meer tips voor de (startende) ondernemer? Hou onze blog in de gaten!