Moet je aan de BHV verplichting voldoen?

In elk bedrijf wordt verteld dat er zoveel mensen BHV moeten kunnen uitoefenen in het geval van een calamiteit. Vaak wordt zelfs gezegd dat het verplicht is. Maar wat is er nu noodzakelijk bij het opstellen van een BHV team en aan welke BHV verplichtingen moet je voldoen en welke zijn een vrije keuze? G4S, expert op het gebied van veiligheid, geeft hierover antwoorden.

Is BHV verplicht?

Volgens de Arbowet moet iedere werkgever, groot of klein, een veilige werkomgeving creëren voor alle werknemers. Er mag geen onnodig risico op een ongeval aanwezig zijn en mocht er alsnog een noodsituatie ontstaan, dan moet iedereen op een veilige manier aan dit gevaar kunnen ontkomen. Hierom wordt het team BHV opgesteld, zodat er tijdens calamiteiten altijd mensen zijn die je kunnen helpen. Om deze reden is indirect verplicht om BHV’ers op je werkvloer te hebben.

Hoeveel BHV moet je hebben?

Het aantal werknemers met een BHV certificaat dat verplicht is om op locatie te hebben hangt af van de grootte van je onderneming. Het is niet in de wet opgenomen hoeveel er specifiek moeten zijn, maar het moet wel “voldoende” zijn. Heb je maar één BHV voor een pand van tien etages, dan is dat natuurlijk te weinig. Te veel BHV bestaat niet, omdat er altijd wel iemand kan wegvallen.

Moet de BHV altijd aanwezig zijn?

Om aan de BHV verplichting te voldoen, moeten er altijd genoeg mensen met een BHV certificaat aanwezig zijn in je pand. Houd er dus rekening mee dat je ook genoeg mensen hebt als er een of meerdere BHV’ers vakantie of verlof hebben.

Hoe wordt je een BHV’er?

Technisch gezien kan iedere werknemer in een bedrijf een BHV certificaat halen. Dit doe je door een cursus BHV bij G4S te volgen. Hier word je binnen twee dagen opgeleid tot erkend BHV’er. Dit certificaat is een jaar geldig en kan door een herhalingscursus verlengd worden. Zo houdt je de belangrijke kennis accuraat.