Loopbaancoaching is hot

Begin dit jaar besloot de overheid dat het nodig was om 45-plussers te voorzien van loopbaancoaching. Deze groep nadert de 50 en ziet dat de AOW-leeftijd ook steeds verder opschuift. In deze tijd stijgt onder andere door de vraag naar loopbaancoaching door snelle veranderingen en het hoge stressgehalte. Wat doet een loopbaancoach eigenlijk? Voor wie is loopbaancoaching bedoeld? 

Wat doet een loopbaancoach

Een loopbaancoach biedt ondersteuning. Er liggen vraagstukken of problemen die vragen om een oplossing (op korte termijn). Een loopbaancoach gaat met jou het gesprek aan en probeert er samen met jou achter te komen wat voor jou de beste vervolgstap is. Loopbaancoaching is anno 2019 niet meer weg te denken. Het beroep loopbaancoach heeft daarnaast ongeveer de minste kans om door robots te worden overgenomen in de toekomst.

Voor wie is loopbaancoaching bedoeld?

Loopbaancoaching is bedoeld voor werklozen, werknemers, studenten en starters. Eigenlijk komt iedereen in de beroepsbevolking in aanmerking voor loopbaancoaching. Je moet daar natuurlijk wel een aanleiding voor hebben. Je weet bijvoorbeeld even niet welke richting je op wilt. Het kan ook zijn dat je na jaren trouwe dienst op straat wordt gezet en op zoek moet naar een andere baan. 

Werklozen

Veel mensen die werkloos zijn willen wel, maar het lukt ze vaak niet alleen. Ze hebben de diploma’s en de werkervaring vaak wel, maar door een tegenslag in hun leven hebben ze hulp nodig. Een loopbaancoach kan helpen om een antwoord te krijgen op de vraag of ze door willen in hun huidige vakgebied of dat ze juist een andere kant op willen.

Werknemers

Een loopbaancoach in deze fase kan verschillende vraagstukken op zijn of haar bord krijgen. Een werknemer kan uitgekeken zijn op zijn/haar vakgebied. Er kan ook een burnout op de loer liggen. Maar het kan ook zijn dat werknemers de ambitie hebben om door te groeien of zich verder te specialiseren. 

Studenten en starters

Deze groep is pas net bezig om ervaring op te doen op de arbeidsmarkt. Een loopbaancoach kan er voor zorgen dat ze geen misstap begaan in het begin van hun professionele carrière. Ook kan een loopbaancoach ondersteuning bieden tijdens de studie en de omschakeling van studie naar werk.