Kosten aan houderschap voor een motor

Een motor bezitten is natuurlijk erg gaaf. Je bent zo vrij als een vogel, voelt de wind langs je kleding, je bent snel en je manoeuvreert je door het overige verkeer, waardoor je niet in de file staat en op tijd op je bestemming bent. Wie wil dat nou niet? Natuurlijk is het bezitten van een motor en het rijden ervan niet geheel gratis. Net zoals met een auto. Maar een motor is wel een stuk goedkoper en efficiënter. Hier gaan we even wat dieper op in. Mocht je nou nog geen motor bezitten en hier op zoek naar zijn, loop dan eens een motorzaak binnen of kijk eens op internet rond. Het personeel van een motorzaak kan je voorzien van verdere tips en adviezen en helpen met het kopen van je motor, motorkleding en motoronderdelen.

De motor

Natuurlijk het belangrijkste van allemaal: de motor zelf. Hier draait het tenslotte allemaal om in eerste instantie. Als eerst dien je een motor aan te schaffen, alvorens je te maken hebt met de rest van de kosten ervan. Een motor kun je zowel nieuw als tweedehands (als occasion) aanschaffen. Via het internet of bij verschillende motorwinkels zul je deze vinden. De prijs zal afhankelijk zijn van het merk, het type en de motorinhoud. Wil je een cruiser, een sportieve motor of een crossmotor?

Motorkleding

Motorkleding koop je natuurlijk niet periodiek. Maar hier kun je ook rekening mee houden als je een motor koopt. Ook zijn sommige onderdelen van je motorkleding eens in de zoveel tijd aan vervanging toe. Denk aan je helm of nieuwe motorhandschoenen.

Belasting

Wegenbelasting voor een motor is anders dan voor een auto. Voor een auto is de wegenbelasting afhankelijk van het gewicht. Bij een motor is dit niet zo. Wat wel geldt bij zowel een motor als auto is dat de hoogte van de belasting afhankelijk is van de provincie waar je woont. Dit scheelt slechts enkele euro’s per tijdvak van 3 maanden. De wegenbelasting voor een motor is gemiddeld €30,- per 3 maanden, oftewel €10 per maand.

Verzekering

Dit is afhankelijk per verzekeraar. De verzekeraar kijkt ook naar de bestuurder: het rijgedrag (schadevrije jaren), de leeftijd en de plaats waar deze woont. Daarnaast zijn de specificaties en het bouwjaar van de motor van invloed op de premie. Gemiddeld gezien ben je aan een motorverzekering per maand zo’n €15,- kwijt.

Onderhoud en reparatie

Ook je motor heeft onderhoud nodig. Denk aan filters, olie, pakkingen, banden en remmerij. Dit moet je eens in de zoveel tijd vervangen. Dit kun je zelf doen, als je hier verstand van hebt, of je laat dit doen bij een motorzaak. Daarnaast kan het natuurlijk ook wel eens voorkomen dat je een reparatie moet (laten) uitvoeren. Hier moet je ook rekening mee houden.