Keuzes bij een kapotte machine op de boerderij

Heb je een boerderij en machines om je producten te kunnen produceren, dan gaat er natuurlijk wel eens iets kapot. Doordat er altijd wel iets te doen is op de boerderij, kunnen er overhaaste beslissingen gemaakt worden over kapotte machines. Vooral tijdens drukke periodes zoals de oogsttijd. Maar een goede beslissing maken is net zo belangrijk als zorgen dat de boerderij draaiende blijft. Daarom hebben we hieronder wat opties op rij gezet voor de beslissing wat te doen met een kapotte machine op de boerderij.

De machine vervangen voor een nieuwe

In plaats van de machine te laten repareren – wat een hoop kan kosten – is het soms verstandiger om gewoon een volledig nieuwe machine te kopen. Dit doe je bijvoorbeeld bij Lekkerkerker Equipment. Daar is natuurlijk wel achter de hand kapitaal voor nodig. Maak voor je een beslissing maakt, de berekening of dit uit kan op de balans van de boerderij. Je kan je hier in laten adviseren door een accountant. Die hebben er verstand van of je de aanschaf van de machine van belastbare inkomsten af kan trekken en kunnen berekenen wat de meest voordelige optie is. Daarnaast zijn er bij aanschaf van een nieuwe machine misschien wel subsidies beschikbaar.

Huur een vervangende machine

In plaats van een nieuwe machine te kopen of de machine te repareren, kun je ook een vervangende machine huren. Op deze manier is een machine eigendom van een verhuurbedrijf, en is het verhuurbedrijf verantwoordelijk voor kosten als reparaties, onderhoud en waardeverlies. Als huurder betaal je dan alleen nog voor de huur en mogelijk brandstofkosten. Zo heb je in de toekomst geen zorgen meer om de kosten van de kapotte machine.

Nadeel hiervan is dat je de machine niet bezit. Zou je uiteindelijk de kosten aan huur hebben betaald wat de machine nieuw kost, dan zijn de kosten van de huurperiode daarna alleen maar extra. Gaat het om een machine die je maar een beperkte tijd in het jaar nodig hebt? Of wil je een specialistisch product uitproberen? Dan kan het juist een slimmere keus zijn om de machine te huren. Dat zou zelfs kunnen op uurbasis als de machine maar korte tijd nodig is. Maak dus geen overhaaste beslissingen – ook niet in drukke tijden – over machines voor de boerderij. Laat het ons weten als jij nog andere idee├źn of ervaringen hebt.