Je collega raakt bewusteloos, wat nu?!

Op de werkvloer gebeuren meer ongevallen dan je denkt. Het is dan ook niet voor niks dat er in bijna elk bedrijf iemand verantwoordelijk is voor de BHV (bedrijfshulpverlening). Deze persoon weet onder andere wat je moet doen als iemand bewusteloos raakt. Dit kan nooit kwaad om te weten, ook niet als je geen BHV’er bent binnen je bedrijf. Want wat moet je eigenlijk doen als iemand buiten bewustzijn raakt?

Wat gebeurt er bij bewusteloosheid

Als iemand buiten bewustzijn is geraakt dan is die persoon niet alert en reageert niet op wat er om zich heen gebeurt. De mate van ernst bij bewusteloosheid kan uiteenlopen van korte duur tot in een coma raken. Buiten bewustzijn zijn verschilt van slapen. Iemand die slaapt, kan hoesten in zijn slaap en zich omdraaien als hij onbewust merkt dat hij niet goed ligt. Een bewusteloos persoon kan dit niet. Het gevaar van bewusteloos zijn zit hem dan ook hier in. De persoon kan niet hoesten om zijn luchtwegen vrij te maken. Daardoor kan een persoon stikken. Het is dan ook erg belangrijk om zeker te zijn dat iemand kan ademen terwijl je zo nodig wacht op professionele hulp.

Eerste hulp

Vind je een persoon bewusteloos, ga dan na of je kan zien wat de oorzaak is. Kun je de oorzaak vinden, dan geef je eerste hulp die past bij die oorzaak en bel je zo nodig de hulpdiensten. De oorzaak kan van alles zijn, van een wond tot diabetes. Weet je niet wat de oorzaak is, dan geef je algemene eerste hulp en bel je de hulpdiensten als de persoon niet binnen enkele minuten bij bewustzijn is en normaal reageert. Om goed eerste hulp te kunnen verlenen, is het belangrijk om een cursus te volgen.

Wat niet doen bij bewusteloosheid

Er zijn ook dingen die je niet moet doen bij een bewusteloos persoon. Het lijkt misschien logisch, maar probeer niet om de persoon overeind te laten zitten, dit kan de toestand verergeren. Probeer ook niet om een kussen onder het hoofd te leggen, dat kan ervoor zorgen dat de luchtwegen blokkeren. Vind je een bewusteloos persoon, dan is het juist belangrijk om te checken of ze ademen en te zorgen dat niks de luchtweg blokkeert.

Wil je écht alles weten over eerste hulp op de werkvloer – dus ook over brand, reanimatie en evacueren – volg dan een BHV cursus om alles te leren van een professional.