Huis gekocht, wat nu?

Gefeliciteerd! De makelaar uit Apeldoorn heeft je geholpen met de zoektocht naar je droomhuis en eindelijk heb je deze gevonden. Wonder boven wonder is het bod ook nog geaccepteerd. Dat betekent dat je een huis hebt gekocht. De meeste stress is achter de rug. Bezichtigingen hoeven niet meer en de spanningen van het bieden zijn ook verleden tijd. Nu breekt er een nieuwe tijd aan. Er moet namelijk veel geregeld worden. Waar moet je allemaal aan denken als je een huis hebt gekocht?

Verbouwing

Is het huis goed zoals het is of zijn er ruimtes die je direct aan wil pakken? Denk bijvoorbeeld aan de keuken of de badkamer. Ook kan het zijn dat je een uitbouw wil maken. Daar moet je allemaal goed over nadenken. Nu woon je er nog niet, dus is het makkelijker te realiseren dan wanneer je er al wel woont. Daarnaast moet er natuurlijk geklust worden. Wil je een mooi kleurtje op de muren of ga je voor een patroon op behang? Dat zijn leuke dingen om over na te denken.

Verzekeringen

Meestal koop je een huis samen met je partner. Je hoopt natuurlijk niet dat de ander wat overkomt, maar dat kan altijd gebeuren. Het is daarom verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarnaast wordt door de hypotheekverstrekker meestal verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee wordt er schade aan je huis vergoed. Naast deze verzekeringen wordt ook sterk aangeraden om een inboedelverzekering en een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. 

Contracten

Zodra je in het bezit bent van de sleutel, dien je een contract bij een energiemaatschappij af te sluiten, evenals een contract bij het waterbeheer. Ook al woon je er nog niet, je bent waarschijnlijk al bezig met verbouwen of klussen. Als je wel stroom blijft gebruiken zonder een contract te hebben afgesloten, kan de netbeheerder besluiten om je huis volledig af te sluiten. Dit wil je natuurlijk niet, omdat dat het klusproces in de weg zit. Ook moet je niet vergeten om de verhuizing door te geven aan de gemeente. Dit kan zodra je de sleutel hebt, maar ook pas zodra je er daadwerkelijk in gaat wonen. Wat handig is, is per situatie verschillend.