Hoe werkt het leasen van een auto?

Als werknemer van een bedrijf, maar ook als consument, krijg je steeds vaker de mogelijkheid om een auto te leasen in plaats van te kopen. Tien jaar geleden was het daarentegen nog heel normaal om een auto te moeten kopen. Had je het geld er niet voor of vond je zo’n groot bedrag het niet waard? Dan was het openbaar vervoer waarschijnlijk de beste oplossing. Ruwweg vijf jaar geleden boden bepaalde werkgevers al wel lease-mogelijkheden aan voor hun werknemers, maar ook niet zo uitgebreid en eenvoudig als dat nu het geval is. Daarnaast was het zo’n vijf jaar geleden vooral voor consumenten nog niet heel normaal om een lease mogelijkheid te hebben, maar de afgelopen jaren heeft dit fenomeen populariteit gewonnen. Zo steeg het aantal private leases, dus leasen door consumenten, van 2018 naar 2019 met 45 procent. Maar waarom heeft leasen zo’n sterke stijging ondergaan? In deze blog leg ik uit wat leasen is en hoe het werkt.

Private vs company lease

Zoals al eerder vermeld, kan er een onderscheid gemaakt worden tussen de private en de company lease. Bij de company lease regelt de werkgever met een leasemaatschappij dat jij, als werknemer, een auto mag gebruiken. De leasemaatschappij houdt gedurende deze tijd de eigendom over deze auto en stelt de auto dus ter beschikking aan de werknemer. Vaak ligt het er aan wat voor auto je kiest, hoeveel loon de werkgever inhoudt op je loonbetaling. Bij een private lease, gaat een consument zelf met een leasemaatschappij een contract aan om voor een bepaalde periode de auto ter beschikking gesteld te krijgen tegen een bepaalde vergoeding, terwijl het voertuig dus in eigendom blijft van de leasemaatschappij.

Leasen elektrische auto

Bij het leasen van een elektrische auto of een auto met een hybride systeem, moet je er natuurlijk aan denken hoe de auto vaak genoeg opgeladen kan worden. Als er sprake van een company lease is, beschikt de werkgever vaak op het eigen terrein over een aantal oplaadpalen. Echter is het voor de werknemers thuis, en voor de consument in de private lease situatie, natuurlijk van belang dat de auto ook thuis opgeladen kan worden. Als het gaat om een private lease kan de consument een oplaadpaal aanvragen bij de desbetreffende gemeente. Bij een company lease zal via de werkgever gekeken moeten worden naar de mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen. Als het budget hier niet volledig voor instaan, kan de werknemer een gedeelte van de kosten zelf moeten dragen.