Hoe maak je een lichtplan?

Mensen die overgaan van normale verlichting naar slimme verlichting maken vaak eerst een lichtplan op. Een lichtplan is een plan waarin je precies laat zien waar je verlichting in je huis geplaatst zal worden. Dit wordt ook vaak opgesteld wanneer je een huis aan het bouwen bent en wilt bepalen waar je stopcontacten zult plaatsen. Het is een erg effici├źnte manier van verlichting plaatsen in huis. Heb je nooit eerder een lichtplan gemaakt en heb je geen huis die je aan het bouwen bent, maar ben je naar een bestaande woning verhuisd? Ook dan is het zeker mogelijk om een lichtplan te maken. Laten we eens verder kijken!

Wat is je budget?

Voordat we beginnen met tekenen en opmetingen maken is het goed om te weten wat je budget precies is. Aan de hand van je budget kun je gaan kijken waar het erg belangrijk is om verlichting te hebben.

Waar zit je het meest?

Er zijn een aantal prioriteiten als we kijken naar ruimtes in huis. Zo is het belangrijk dat we weten waar je de meeste tijd doorbrengt met het licht aan. Denk bijvoorbeeld aan de eetruimte waar je bijvoorbeeld een hanglamp eettafel kunt plaatsen. Of in de bad- en slaapkamer wanneer je je klaarmaakt om naar bed te gaan of met de dag te beginnen.

Vergeet geen vooronderzoek te doen

Uiteindelijk is het erg handig om andere lichtplannen, die online staan bijvoorbeeld, kort door te nemen. Het geeft je een beter beeld hoe mensen hun lichtplannen opstellen en waar je zelf aan kunt denken. Bij een vooronderzoek kun je ook goed zien hoe men hun budget verspreid over het gehele huis. De kans is groot dat je voor de woonkamer meer geld kwijt bent dan voor de gangen in je huis.