Hoe los je een tv-storing op?

Niets is vervelender als je middenin een spannende film zit en het beeld begint te haperen. Je krijgt blokjes of strepen te zien of het beeld blijft stilstaan. Nee niet nu, denk je. Je deactiveert je beeldscherm en zenderkastje, doet deze vervolgens weer aan en herstart de film. Even wacht je in spanning af of het weer gebeurt, maar al snel ben je alweer volledig opgenomen door de verhaallijn. Totdat het beeld weer begint te haperen. Je checkt alle kabelaansluitingen en probeert het opnieuw. Inmiddels ben je al behoorlijk chagrijnig. De volgende dag bel je je provider. Je moet verschillende stappen doorlopen om te achterhalen wat het probleem veroorzaakt. Het blijkt dat je een nieuwe COAX kabel nodig hebt.

Wat is een COAX kabel?

Een COAX kabel voorziet je huis van internet, televisie, telefoon en radio. Om te voorkomen dat je last van storingen krijgt, is het aan te raden een COAX kabel van goede kwaliteit te kopen. Als je er een koopt, let er dan daarom ten eerste op dat het voorzien is van het KabelKeur keurmerk. Koop je er een van het merk Hirshmann, dan weet je zeker dat de kabel dit keurmerk heeft. Daarbij zijn alle kabels van dit merk getest door onafhankelijke experts, waardoor je de kwaliteit blindelings kan vertrouwen. Je kan de kabel gewoon online bestellen. Let er daarbij op dat je de juiste lengte uitkiest. Meet eventueel even op in je huis hoe lang de kabel moet zijn. Bij je zoekopdracht kan je het aantal meter als filter instellen.

Meerdere aansluitingen

Degenen die meerdere televisies in huis hebben, hebben ook meerdere COAX kabels nodig. Wanneer je meerdere aansluitingen maakt op één aansluiting dan wordt het signaal uiteraard iets verzwakt, ofwel gedempt. Het is daarom van belang gebruik te maken van een versterker of versterkende splitter als je meer dan één aansluiting wil maken. Als je een COAX versterker koopt, is het belangrijk dat de versterking regelbaar is. Let er dus op dat de kabel deze eigenschap heeft. Dan kan je hem perfect afstellen op de juiste versterking. Het beeld wordt namelijk niet goed bij zowel te weinig versterking als wanneer het teveel versterkt wordt. Het is dus geen goed idee een splitter te kopen met 10 decibel versterking als je maar 2 dB nodig hebt.

Schakel een handige harry in

Tot slot is het van belang dat een COAX kabel of versterker goed afgeschermd is. Bij de kwalitatief goede exemplaren kan je hiervan op aan. Mocht je niet zo technisch zijn, kan je het beste aan een techneut in je omgeving vragen om je te helpen bij het aanleggen van meerdere aansluitingen. Mocht je niet het geluk hebben zo’n handige harry in je netwerk te hebben, huur dan een professional in. Dan weet je zeker dat je straks zonder vervelende storingen films en series kan kijken!