Het werkveld verandert, veranderen wij mee?

Veel beroepen veranderen in de loop van de tijd. Door robotisering, informatisering en automatisering verdwijnen sommige beroepen. Er komen ook andere beroepen bij. Zo zijn er mensen nodig die verstand hebben van de machines/apparaten en de resultaten kunnen analyseren. Ook is het bijvoorbeeld belangrijk dat we onze ambachten en de opgedane kennis in leven blijven houden. Het zou zonde zijn als we deze kennis niet zelf meer in de praktijk kunnen brengen.

De actualiteit van de dag

Vandaag de dag zijn er veel beroepen die met uitsterven bedreigd worden. De komende 20 jaar zullen er 2 tot 3 miljoen banen bedreigd worden met verdwijnen. Beroepen als belastingadviseur, magazijnmedewerker, slager, accountant, secretaresse, brugwachter, makelaar, chauffeur bestelwagen en telemarketeer maken de meeste kans om slachtoffer te worden van robotisering, informatisering en automatisering. Beroepen als loopbaanadviseur en verpleegkundige kun je uitoefenen zonder bang te worden dat robots er aan te pas komen.

Producten voor heftrucks

Indapp is een aanbieder van diverse producten voor heftrucks zoals voorzetapparatuur, kiepbakken, hijsarmen, kraanarmen en vatenheffers. Neem gauw een kijkje op de website. Of de heftruck nu aangestuurd wordt door een persoon of door een robot, dat maakt niet uit, deze producten heb je hoe dan ook nodig.

Robotisering uitgelicht

Werkzaamheden/processen die uitgevoerd werden door mensen, worden steeds meer overgenomen door robots. De productiesector wordt vooral overgenomen door robots, waardoor menselijke arbeid overbodig wordt. De technologische ontwikkelingen staan niet stil, vandaar dat steeds meer beroepen gevaar lopen. Vooral laaggeschoolden en ouderen zullen moeite hebben om zich aan te passen aan de gevolgen van robotisering.

Informatisering uitgelicht

Steeds meer mensen hebben toegang tot een bijna onuitputbare bron aan informatie. Mensen kunnen op het internet alle beschikbare informatie vinden over personen en instellingen. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde beroepen zoals consultants of notarissen overbodig worden.

Automatisering uitgelicht

Het kostenplaatje ziet er beter uit in de toekomst als je nu investeert in automatisering. Robotisering ligt vrij dichtbij automatisering, het verschil is redelijk academisch. Onder automatisering wordt de versimpeling van applicaties waarin administratieve taken worden uitgevoerd en gegevens worden bewerkt.

Hoe verder?

We zullen telkens moeten blijven leren en openstaan voor trends en ontwikkelingen. Robotisering en automatisering moeten op een gezond tempo geïmplementeerd worden, zodat mensen de mogelijkheid hebben om bij te leren of een ander vak te leren. Hierbij moeten we de oude ambachten zeker niet uit het oog verliezen. Vooral bij maatwerk kan dit namelijk nog zeer van pas komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *