Het proces van scheiden ziet er zo uit

De koek is op, het huwelijk wil niet meer. Het kan de beste overkomen, ondanks dat dat niet is wat je voor ogen had toen je ja zei tegen elkaar. Vroeger was er echt een taboe op scheiden, dat was iets wat je gewoon niet deed. Tegenwoordig is dat allang niet meer zo. Scheiden kan te allen tijde. Het is alleen een juridisch proces waar je in terecht komt. Het kan meer geld kosten dan mensen denken en het kan ook langer duren dan je denkt. Zo ziet het proces van scheiden eruit.

Uit elkaar groeien

Jij en je partner zien het niet meer zitten om jullie leven samen verder te delen. Je gaat het liefst alleen verder of met een ander persoon. Uiteindelijk moeten jullie samen besluiten om te gaan scheiden. Dit is een beslissing die niet over een nacht ijs gaat, daar gaat vaak een langere tijd over heen. Jullie kunnen niet meer samen praten, jullie hebben alleen maar ruzie en jullie zijn volledig uit elkaar gegroeid. De conclusie is dat jullie moeten gaan scheiden.

Advocaat

Als je gaat scheiden komt er altijd een advocaat aan te pas. Hoe goed jullie ook nog overweg kunnen met elkaar, een advocaat is noodzakelijk. Hij of zij is namelijk de enige persoon die de scheiding kan indienen bij de rechtbank. Bij voorkeur schakel je een advocaat gespecialiseerd in familierecht in. Deze advocaat weet alles omtrent scheidingen en welke procedures er gevolgd moeten worden. In dit proces vindt de verdeling van spullen plaats en ook worden er afspraken gemaakt omtrent de financiële afhandeling. Als er kinderen in het spel zijn is het daarnaast erg belangrijk om een goede omgangsregeling te treffen. Dit heet een ouderschapsplan.

Scheiding indienen

Als alle afspraken gemaakt zijn, alles op papier staat en iedereen is het ermee eens, kan de scheiding ingediend worden bij de rechtbank. Dit moet gedaan worden door een advocaat. De rechter gaat kijken naar alles wat er op papier is gezet en zal dan zijn uitspraak doen. Daarna ben je pas officieel gescheiden. Al met al kan dit proces vaak maanden en soms wel jaren in beslag nemen. De advocaat, de rechtbank, er moet van alles betaald worden. Sommige mensen grappen daarom ook wel eens dat scheiden duurder is dan het trouwen zelf.