Het milieu verbeteren

In heel de wereld wordt het een steeds groter probleem, het vervuilde milieu. Heel de wereld wordt vervuild omdat mensen hun afval niet op de juiste manier weg gooien. Het is niet zo moeilijk om gewoon je afval netjes in de prullenbak te gooien in plaats van het midden op straat, of nog erger, in de zee te gooien. Met een paar kleine aanpassingen worden er veel grotere problemen opgelost dan we soms denken.

Afval scheiden

In bijna elke woonwijk in Nederland staan er tegenwoordig verschillende afvalbakken. Een afvalbak voor restafval. Een afvalbak voor karton en papier. En een afvalbak voor GFT afval dus groentetuin en fruit. Dan zijn er ook nog aparte zakken waar je je plastic in kan doen die ook 1 keer in de week wordt opgehaald. Het is natuurlijk veel makkelijker om al je afval in 1 vuilniszak te doen i.p.v. dat je allemaal losse zakjes hebt waar je je afval in dumpt. Maar als je net even die extra stap neemt om je afval te scheiden kan het veel problemen oplossen. Tegenwoordig zijn er ook hele handige prullenbakken op de markt gekomen waar al verschillende vakjes in zitten. Dus voor je plastic een zak, voor je rest afval een zak en voor GFT afval een aparte zak. Op die manier hoef je niet 3 of 4 prullenbakken in je huis te hebben maar kan dit gewoon allemaal in 1 prullenbak. Het enige nadeel is dan wel dat je wat vaker je prullenbak zal moeten legen en verwisselen. Je kan ook een grote afvalcontainer in je tuin zetten die 1 keer in de week of 1 keer in de maand opgehaald kan worden. Je kan zelf inplannen hoe vaak je wilt dat ze langs komen.

De problemen in de wereld

Iedereen zal het misschien al wel kennen, de plastic soep. Dit is een van de grootste problemen die te maken hebben met de vervuiling. De plastic soep is de verzameling van grote hoeveelheden plastic en ander afval in oceanen en zeeën. De drijvende vuilnis belt bezit een groot gebied in het noorden van de grote oceaan. Het gebied bevat ook bijna meer dan 100 miljoen ton aan afval. Voor veel dieren die in de zee leven is dit een groot probleem. Doordat het overal drijft gaan de dieren het plastic opeten omdat ze denken dat het kleine stukjes plankton is. Als de dieren dit opeten worden ze vergiftigd en kunnen ze zelfs overlijden. Vooral zeeschildpadden en vissen hebben hier last van. Door een paar kleine, makkelijke aanpassingen kan dit probleem goed opgelost worden. Als we maar allemaal ons best doen.