Het invloedrijke palmolie

Palmolie is een natuurlijk product dat wordt verwerkt in veel van onze dagelijkse benodigdheden. Je eet het ’s ochtends op je brood in de vorm van chocopasta, wast je ermee onder de douche in de vorm van shampoo en menig auto maakt kilometers op biodiesel gemaakt van… precies: palmolie.  

Maar hoe wordt dit product gemaakt, wat zijn de stappen die het ondergaat voordat het belandt in een van onze dagelijkse producten en kan dit op een duurzame manier? In dit blog lees je alles over de productie van palmolie.

Voor de eerste stap van de productie reizen we af naar Zuidoost-Azië. Hier is het klimaat uitermate geschikt voor deze oliepalmen, ook wel Elaeis Guineensis genoemd. Door de perfecte omstandigheden geeft de palm tot wel 15 keer per jaar nieuwe vruchten. Doorberekend in liters kan dit oplopen tot wel 50 liter palmolie per jaar. Het rendement van de plant licht dus ontzettend hoog.

Verwerkproces

Een etmaal na het oogsten worden de vruchten van de palm gestoomd onder druk. De vruchten worden vervolgens inclusief de zaden geperst. Hieruit komt de olie en de rest zal worden gebruikt als veevoer.

Palmolie wordt net als aardolie per olietanker verspreid over de hele wereld. En dat importeren daar zijn we goed in, want West-Europa is ’s werelds grootste importeur.

RSPO

Het is natuurlijk goed om te letten op het klimaat. Het is simpelweg een feit dat het vervoeren van de olie van de ene kant van de wereld naar de andere kant, geen bevorderend proces is voor het klimaat. Daarom is het RSPO opgericht. RSPO staat voor Ronde Tafel Duurzame Palmolie en is een organisatie met het doel om in de toekomst enkel en alleen sustainable palm oil te verwerken.

Ze zetten zich in om de opbrengsten voor kleine boeren te verhogen en daarmee de teelt eerlijker te maken. Een groot deel, bijna de helft, wordt namelijk geproduceerd door kleine boeren.

Daarnaast stoppen ze de teelt in gebieden van oerbos of gebieden met een hoge natuurlijke of culturele waarde. Mocht je het belangrijk vinden om rekening te houden met het klimaat kan je letten op het label met de groene palm.

Palmolie is een prachtig product. Het heeft een neutrale smaak, wat maakt dat het goed verwerkt kan worden in de voedselindustrie. Voorheen arme bevolkingsgroepen zijn welvarender geworden en gaan meer naar school. Er wordt geïnvesteerd in de bouw van wegen en door de betere bereikbaarheid is er meer werkgelegenheid voor chauffeurs en meer toegankelijkheid voor toeristen.

Laten we omarmen dat de wereld ons zulke mooie producten biedt, maar laten we hier vooral gebruik van maken en iets terug doen voor mens en natuur!