Het belang van studiekeuzeadvies

Ben jij ondertussen beland in je eindexamenjaar en moet je binnenkort een studiekeuze gaan maken? Dan is het belangrijk hier intensief mee aan de slag te gaan want het maken van een goede studiekeuze wordt door velen onderschat. Maak deze fout absoluut niet, je wilt namelijk geen verkeerde studiekeuze maken. Om een goede studiekeuze te maken moet je op onderzoek gaan en is het belangrijk inzicht in jezelf te krijgen. Maar hoe doe je dat en hoe kan je dit het beste aanpakken? Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een goede studiekeuze te komen. Zo kan studiekeuzeadvies je bijvoorbeeld goed helpen. Studiekeuzeadvies kan je op veel verschillende plekken krijgen, eigenlijk zitten er door heel Nederland bedrijven die studiekeuzeadvies geven. Maar wat is studiekeuzeadvies precies en hoe ziet zo’n studiekeuzeadvies traject uit? Dat wordt in dit artikel verder uitgelegd.

Wat is studiekeuzeadvies?

Studiekeuzeadvies kan je goed helpen bij het maken van een goede studiekeuze omdat er experts te zijn op het gebied van het matchen van een studie aan jouw als persoon. Daarom kan het goed helpen om naar een studiekeuzeadviseur te gaan. Hij of zij gaat aan de slag met het ontdekken van jouw talenten, kwaliteiten en innerlijke drijfveren. Vervolgens kunnen deze gekoppeld worden aan eens studie en werkrichting. In principe wordt er bij studiekeuzeadvies vaak een test gemaakt, deze test moet wetenschappelijk betrouwbaar en valide zijn. Deze is betrouwbaar als de test de juiste uitkomsten herhaaldelijk voorspeld. Als je de test vandaag maakt moet en de week erop nog eens dan moet er nagenoeg dezelfde uitkomst uit komen. Naast de betrouwbaarheid moet de test meten wat die moet meten. Dit moet uitgebreid onderzocht worden door wetenschappers.

Waar kom je tijdens studiekeuzeadvies achter?

Tijdens studiekeuzeadvies kom je erachter wie je bent, wat je kunt en wat je interessant vindt ofwel wat je drijft in het leven. Vanuit daar kun je eenvoudig aansluiting vinden bij een studie- en werkrichting. Het is volgens onderzoek belangrijk dat je keuzes maakt vanuit je innerlijke drijfveren. Daar kom je dan ook achter tijdens een studiekeuzeadvies traject. Je komt erachter wat je talenten, kwaliteiten, competenties en persoonlijke waarden zijn. Vanuit daar kun je dus keuzes maken vanuit je authentieke zelf. Dit is belangrijk omdat er is onderzocht dat als je keuzes vanuit je authentieke zelf maakt je welzijn beter wordt. Studiekeuzeadvies kan je hierbij dus goed helpen. Na het maken van de test kan een expert een advies geven, het is dan aan jou om te kijken of dit advies bij je past. Uiteindelijk ga jij studeren, het is dus belangrijk dat jij het eens bent met het advies.

Waarom is het belangrijk keuzes te maken vanuit je innerlijke drijfveren

Het is zoals hierboven al beschreven erg belangrijk dat je keuzes leert maken vanuit je authentieke zelf. Wanneer je in staat bent dit te doen in combinatie met een goede studiekeuze dan zal je motivatie hoog zijn bij aanvang van je studie. Dit is ook onderzocht door de rijksoverheid. Ieder jaar onderzoeken zij allerlei zaken in het hoger onderwijs, zo ook uitval. Wat blijkt? 30 procent valt uit na het eerste leerjaar, daarvan geeft de helft aan een verkeerde studiekeuze te maken! In dit onderzoek kwam ook naar voren dat 78 procent van de jongeren die in 2017 begon aan een studie en doorstroomde naar het tweede leerjaar aangaf een bewuste studiekeuze te hebben gemaakt. Je kunt dus veel winst behalen als je een bewuste studiekeuze maakt. Ook dit onderzoek gaf aan dat innerlijke drijfveren belangrijk waren. Deze kun je dus ontdekken door middel van studiekeuzeadvies.

Je waarden ontdekken

Wat zijn nou eigenlijk die innerlijke drijfveren die we hebben? Een deel van deze drijfveren zijn onze persoonlijke waarden, persoonlijke waarden zijn mentale constructen die gezien kunnen worden als basis van onze psychologische motivatie. Het zijn dus drijfveren die ons in actiestand zetten. Ze helpen ook bij belangrijke keuze maken in het leven. Erg belangrijk dat jij middels studiekeuzeadvies erachter komt wat jouw persoonlijke waarden zijn. Studiekeuzeadvies doet dit door middel van testen of persoonlijke begeleiding zoals praktische oefeningen. Waarden kunnen erg uiteenlopen en zijn altijd positief. Je kunt er dus meerder hebben wat het moeilijk maakt. Het daarbij van belang te kijken welke echt belangrijk voor je zijn en welke iets minder belangrijk voor je zijn. Welke waarden staan centraal in jouw leven en welke onderscheiden jou van andere personen? Past de waarde rechtvaardigheid bij jou? Dan kan het bijvoorbeeld tof zijn om rechten te gaan studeren.

Je talenten en competenties ontdekken

Het is naast je persoonlijke drijfveren ofwel waarde ook belangrijk te ontdekken wat je talenten en competenties zijn. Ofwel, wat kun jij goed en waar blinkt jij in uit? Iedereen heeft talenten en competenties, het is echter wel belangrijk het verschil tussen deze twee te kunnen onderscheiden. Talenten zijn aangeboren natuurlijke eigenschappen waarin jij uitblinkt. Je kunt talenten onder de juiste omstandigheden ontwikkelen waardoor jij jouw potentieel optimaal benut. Competenties zijn aangeleerde eigenschappen die jij je eigen hebt gemaakt door inspanning en oefening. Als je je talenten benut krijg je er vaak energie van terwijl je op je competenties kan leeglopen. Dat je ergens goed in betekent niet dat je leuk vindt en het goed voor je is. Talenten staan zo dicht bij je dat je dit vaak leuk vindt en je na de activiteit energie krijgt.

Let wel op dat talenten kunnen worden geblokkeerd door negatieve gedachten en overtuigingen. Was je vroeger heel goed op het podium maar ben je nu zenuwachtig en vind je het eng door afwijzingen of pesten? Dan is het zaak dat aan te pakken.

Studiekeuzeadvies nemen

Je kunt dus studiekeuzeadvies nemen om te komen tot jouw kern al persoon, door jouw innerlijke drijfveren en talenten te ontdekken. Dan kun je een goede studiekeuze maken. Kijk voor studiekeuzeadvies eens op verschillende websites om meer informatie op te halen.