Een gecertificeerd vertrouwenspersoon worden doe je zo

Het is tijd om het een en ander te vertellen over de functie die ik nu enkele jaren bekleed. Ik ben namelijk gecertificeerd vertrouwenspersoon en ik krijg vaak een hoop vragen over wat deze rol nu precies inhoudt. Zo merk ik dat mensen vaak niet precies weten wat ik doe, maar ook wat een gecertificeerd vertrouwenspersoon allemaal mag en kan. Ik vind het belangrijk dat mensen in organisaties weten waar ze terecht kunnen bij eventuele problemen. Denk hierbij aan een situatie waarin iemand te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen. Je zult er misschien niet iedere dag aan denken, maar zulke situaties komen vaak voor. Zeker binnen grote organisaties waar veel mensen werkzaam zijn kan het voorkomen dat mensen niet helemaal lekker op hun plek zitten. Juist daarom heeft de overheid verplicht gesteld dat bij grote organisaties meerdere vertrouwenspersonen aangesteld worden. Lees gauw verder en ontdek hoe de rol en verantwoordelijkheden van de gecertificeerd vertrouwenspersoon eruit zien!

Een gecertificeerd vertrouwenspersoon heeft meerdere verantwoordelijkheden

De rol van de vertrouwenspersoon is erg breed en strekt zich uit van bijvoorbeeld omgaan met ongewenste omgangsvormen tot integriteitsschendingen. Juist de gecertificeerd vertrouwenspersoon doet alle kennis en vaardigheden op die hij of zij direct in het werkveld in kan zetten. Zo leer je omgaaan met ongewenste omgangsvormen en leer je wat de impact ervan is op medewerkers. Daarnaast leer je tijdens de cursus voor de gecertificeerd vertrouwenspersoon over de positie, taken en bevoegdheden die passen bij deze rol. Ook leer je hoe je een melder op kunt vangen, naar hem of haar kunt luisteren en op weg kunt helpen. Daarnaast vind ik een hele belangrijke taak om de mensen binnen de organisatie bewust te maken van de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon. Persoonlijk heb ik gemerkt dat mensen het een fijn idee vinden als zij ergens terecht kunnen. Ook voor de werkgever is dit ontzettend waardevol zodat mensen veilig en met een fijn gevoel naar hun werk kunnen komen.

Mijn eigen ervaring tijdens de training en erna

Ik wist eigenlijk al een hele lange tijd dat ik deze rol op mij wilde nemen. Zo vind ik het leuk en interessant om met mensen om te gaan. Daarnaast weet ik precies hoe ik met de gevoelens van mensen om kan gaan en ik denk dat ik daardoor heel waardevol voor mijn organisatie ben. Ik heb ontzettend veel geleerd tijdens de opleiding voor gecertificeerd vertrouwenspersoon en ben er als persoon ook enorm van gegroeid. Zo biedt deze cursus dus een hele grote meerwaarde voor jezelf, naast dat je jouw werkgever hier natuurlijk mee van dienst bent. Ik zou je daarom ook willen aanraden om zelf ook eens te bedenken of deze functie iets voor jou is!