Dit zijn de meest voorkomende CV-ketels

Een CV-ketel zorgt voor veel comfort. Hij zorgt immers voor een warm huis en in de meeste gevallen ook voor warm water. Tegenwoordig is er een heel scala aan CV-ketels. Ben jij op zoek naar een nieuwe ketel, maar weet je niet waar te beginnen? Wij van GreeOn zetten de meest voorkomende ketels voor je op een rij!

Soloketel of combiketel
Als eerste is het belangrijk om te bepalen of je een solo- of combiketel wilt. Ben je op zoek naar een ketel die het huis verwarmt, maar ook het warm water verzorgt? Kies dan een combiketel. Wanneer er al een boiler of geiser aanwezig is, is een soloketel een betere keuze. Deze ketel zorgt enkel voor een warme woning. 

HR CV-ketel
Een HR-ketel is de meest populaire ketel. De letters HR staan voor hoog rendement. Dit houdt in dat ze een rendement van meer dan 100% behalen. Dat wil zeggen dat echt alle energie wordt omgezet in bruikbare warmte dankzij deze ketel. 

Bij de verbranding van gas ontstaan rookgassen. Vroeger werden deze gassen afgevoerd, maar de HR-ketel gebruikt deze juist om het (koude)water in de ketel te verwarmen. De warmte wordt hierdoor behouden wat resulteert in een lager gasverbruik. Een HR-ketel is daardoor een goede keus voor zowel het milieu als je portemonnee. 

HRe CV-ketel
Een HRe-ketel is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van ketels. Naast de gebruikelijke functies en voordelen van een HR-ketel, wekt deze ketel ook energie op. Hij levert goedkoper energie dan het elektranet én stoot minder CO2 uit. In geval van een overcapaciteit krijg je hier zelfs een terugleververgoeding van je energieleverancier voor. 

Omdat de investering in een HRe-ketel hoog is, is deze ketel enkel rendabel op het moment dat je meer dan 1600 m3 gas per jaar verbruikt. 

VR CV-ketel
Naast de HR-ketels bestaan er ook VR-ketels. Deze verbeterd rendement ketels leveren net als de HR-ketels een warm huis en een warme douche. Het rendement op deze ketels ligt alleen een heel stuk lager. Een VR-ketel heeft slechts een rendement van 90%. Een HR-ketel daarentegen kan een rendement van wel 109% hebben. 

Tegenwoordig mag je niet zomaar meer een VR-ketel plaatsen. Enkel met uitzondering. Is het plaatsen van een HR-ketel bijvoorbeeld niet mogelijk? Dan mag je nog een VR-ketel aanschaffen. 

Een ketel is een niet te missen onderdeel van je woning. Het is bovendien een grote kostenpost. Gelukkig is er voor ieder budget een ketel. Wees goed voorbereid en kies de ketel die bij de woning en het budget past!

Bekijk hier:
Remeha cv ketels
Intergas cv ketels