De werking van aandelen

We hebben allemaal weleens van de wonderen wereld van aandelen gehoord. Maar weinigen van ons krijgen er zomaar mee te maken. Als we het niet actief opzoeken of er via ons werk mee te maken krijgen, gaat het vaak aan ons voorbij. Veel mensen weten dan ook niet dat het ook voor particulieren interessant is, aandelen kopen en beleggen. In deze blog vertel ik je wat het precies is, hoe het werkt en waar je op moet letten. Lees je mee?

Hoe werkt het

Zodra een bedrijf op de beurs staat, kunnen er aandelen verkocht worden via een zogenaamde broker. Een koper doet dat via deze persoon. Je koopt als het ware een heel klein stukje bedrijf. Hoe meer je inlegt, des te meer je kan kopen. Dat betekent dat zodra een bedrijf veel winst maakt, jouw stukje bedrijf (de aandelen) dus ook meer waard worden. Als je op enig punt besluit je aandelen te verkopen, kan je daar veel geld aan over houden.

Wat kan je verwachten

Als beginnend belegger zijn er heel veel tips van professionals. Sommige bemiddelingsbedrijven bieden de optie om het eerst uit te proberen voor je met je eigen geld een risico loopt. Want het blijft een risico. De markt verandert namelijk continu. Je kan met een professional ook in gesprek over wat de kansen zijn. Wanneer iemand voor een bemiddelingsbedrijf werkt, zal deze natuurlijk ook een deal met jou willen maken maar dit zijn wel de mensen die jou het beste kunnen voorlichten over wat je kunt doen en wat je kansen zijn.

Klein of groot

Je kan zelf altijd kiezen hoeveel aandelen je koopt en hoeveel je uit wil geven. Zo kan je standaard een klein bedrag opzijzetten voor het kopen van aandelen. Maar je kan er ook een grotere bron van inkomsten van maken. Het ligt maar net aan wat je kan en wilt besteden. Als je al ervaren bent, heb je misschien meer gevoel voor de markt dan wanneer je hier net aan begint. Bedenk dit voor jezelf en laat je niet over halen. Zoals ik al zei, is er altijd een risico. Maar in het geval van aandelen is dit wel een mooi risico waar ook nog wat uit te halen valt. Zo ben je ook een beetje eigenaar van een bedrijf waar jij wellicht helemaal achter staat. Daarnaast is het spreiden van inkomsten nooit een slecht idee en je kan het altijd uitproberen.