De verschillende soorten brandwerende producten op een rijtje

Brand is een belangrijke oorzaak voor grote schade. Dan hebben we het over persoonlijke en materiële schade. Brandveiligheid speelt hierbij een belangrijke rol. Hierbij vallen helaas soms ook dodelijke slachtoffers. We kunnen dit zoveel mogelijk voorkomen door het gebruik van veel brandwerende producten. Elk soort brandwerende producten heeft zijn eigen voordelen. In deze blog lees je de verschillende soorten brandwerende producten.

Brandwerend ventilatierooster

Bij geval van brand, is het belangrijk dat er zo min mogelijk zuurstof wordt aangevoerd. Dit zorgt ervoor dat op den duur de brand sneller zal doven. Een brandwerend rooster zorgt voor een normale goede zuurstoftoevoer. Maar bij brand wordt dit dus gemakkelijk afgesloten. Een ideaal product om de uitbraak van de brand dus te vertragen. Het rooster bestaat eigenlijk uit ‘’kokers’’. Als er brand is, zetten de materialen in de kokers uit. Op deze manier zorgt het rooster ervoor dat er geen zuurstof bij komt. Dit rooster speelt een belangrijke rol in de eerste minuten/uren van de brand zodat het vuur zich niet snel kan verspreiden.

Brandwerende deuren

Een ander bekend brandwerend product is een brandwerende deur. Net als bij een brandwerend ventilatierooster, zorgt dit product ervoor dat de brand zich niet kan verspreiden. Tegenwoordig zijn er branddeuren die gebruik maken van het Dorgardsysteem. Dit systeem houdt de deuren indien gewenst in open positie. Zodra het brandalarm afgaat, herkent het slimme Dorgardsysteem het geluid en heft de vergrendeling van de branddeur op.

Brandkleppen

Brandkleppen worden gebruikt in een ventilatiekanaal welke door een brandwerende wand of vloer wordt doorgevoerd. Brandkleppen zijn er in verschillende soorten zoals 30 of 60 minuten brandwerend. Het wordt gebruikt om verspreiding van brand en rook door het gebouw te voorkomen.