De techniek, iets voor jou?

Bij technische beroepen wordt er vaak gedacht aan aan de bouw. Vakmanschap. Dit is zeker een onderdeel, maar techniek is een breed woord en omvat beroepen in de bouw, ICT, automotive etc. Wel vallen verreweg de meeste beroepen onder de autotechniek, elektrotechniek en installatietechniek. Tegenwoordig komen er steeds meer specialisaties bij, denk hierbij aan paneelbouw specialist of software ontwikkelaar. Maar wat voor technische beroepen zijn populair? Wij sommen ze voor je op:

Autotechniek

Misschien wel het meest gekozen technische beroep: automonteur. Je voert reparaties door aan auto’s en onderhoud deze vaak je klanten. Daarnaast kan je doorgroeien tot APK-Keurmeester. Als APK-Keurmeester ben je verantwoordelijk voor de periodieke keuring van auto’s. Maar de automotive is niet alleen werken in de garage. Er zijn genoeg andere beroepen bij bijvoorbeeld de auto fabrikant of importeur. Ben jij creatief? Dan is een functie als ontwerper bij de autofabrikant misschien iets voor jou. Want hoe tof zou het zijn? Over 20 jaar is het nieuwe model door jou ontwikkeld!

Informatica / ICT

Als er wel een branche aan het groeien is, dan is dat wel de IT branche. Er ontstaan hier continu nieuwe banen en de werkgelegenheid is bijzonder hoog. Van programmeur, wat toch redelijk technisch is, tot systeembeheerder. Je kunt alle kanten op in deze branche. Heb jij een HBO opleiding gevolgd? Dan kun je vaak direct aan de slag als ICT engineer, software ontwikkelaar of systeemontwerper.

Civiele techniek

Ben jij meer geïnteresseerd in de civiele techniek? Dan vindt jij het leuk om bezig te zijn met wegen, gebouwen en bruggen. Je bent gericht op het benutten van de leefomgeving. Je kunt hierbij denken als functies als betonboorder, maar ook als bouwkundig ingenieur.

Elektrotechniek

Ook elektrotechniek is wederom een breed begrip. Als Elektrotechniek monteur houd je je vaak bezig met het installeren of onderhouden van installaties. Daarnaast kan je als servicemonteur je bezighouden met elektriciteit bij klanten op locatie. Volg je een HBO opleiding? Dan is een baan als projectleider misschien wel voor jou weggelegd.

1001 mogelijkheden

Dit zijn niet alle technische beroepen. De technische beroepen zijn steeds meer in opkomst. De IT branche speelt hier een hele grote rol in. Maar waar je ook voor kiest, zorg dat de techniek echt bij jou past. Heb jij ruimtelijk inzicht, kun jij zorgvuldig en nauwkeurig werken? Dan lijkt de technische sector wel voor jou weggelegd.