De mogelijkheden voor een uitvaart tijdens de Coronacrisis

Nu de overheid de maatregelen steeds verder versoepelt, is er ook steeds meer mogelijk voor een uitvaart. De belangrijkste regel hierbij is dat de 1.5 meter afstand gegarandeerd moet blijven. Dit zorgt ervoor dat een uitvaart in deze tijd heel verschillend is dan met een uitvaart voor de Coronacrisis. Maar wat is er eigenlijk allemaal mogelijk en wat zijn de regels? Je leest het in deze blog. Deze blog is geschreven op 28 juli, met de op dan geldende regels.

Rouwbezoek ontvangen

Als een dierbare is overleden, kan je ervoor kiezen om rouwbezoek te ontvangen. Hoe je dit doet, dat is aan jou! Kies je ervoor om veel bezoek te ontvangen of zo min mogelijk. Wil je rouwbezoek ontvangen thuis of in het uitvaartcentrum? Wij snappen dat je hier veel vragen over hebt. Beide is mogelijk, ook tijdens de Coronacrisis. Ons advies is om hier goed over na te denken. Denk er bijvoorbeeld goed aan of je bezoek thuis wil ontvangen. Want dit kun jij het beste voor jezelf bepalen.

Aantal mensen bij de uitvaart

Wil je een intieme uitvaart of juist een uitvaart waarbij iedereen de gelegenheid om afscheid te nemen? Ook hier geldt dat er weer meer mogelijk is dan tijdens het begin van de Coronacrisis. Zo geldt er vanaf 1 juli 2020 geen maximum aantal bezoekers meer als de 1.5 meter afstand gehouden kan worden. Daarnaast moet ook iedere bezoeker zich aanmelden, iedere bezoeker een vaste zitplaats hebben en vooraf dient men een gezondheidscheck te krijgen. Is dit niet mogelijk? Dan mogen er maximaal 100 bezoekers binnen en maximaal 250 bezoekers buiten. Personeel telt hierbij niet mee van de uitvaartonderneming.

Locatie

In het begin van de Coronacrisis was het helaas erg druk bij de verschillende uitvaartlocaties. Hierdoor was het soms niet mogelijk om bij alle locaties terecht te kunnen. Dit ligt momenteel anders. In de praktijk zal blijken dat je nu weer vaker bij locaties bij jou in de buurt terecht kan. Bespreek vooraf goed met de uitvaartbegeleider de mogelijkheden van de verschillende locaties. Houdt hierbij rekening met het aantal mensen dat hierbij aanwezig kan zijn.

Drive-through condoleance

Het kan voorkomen dat niet iedereen aanwezig kan zijn bij de uitvaart. Sommige uitvaartondernemers denken daarom graag met u mee voor de mogelijkheid voor en drive-through condoleance. Vanuit de auto of lopen kunnen zo bezoekers toch waardig afscheid nemen van de overledene. Uitvaartonderneemsters die meedenken over de verschillende mogelijkheden zijn de vrouwen van Haaksma & de Haan Uitvaart.