De juiste TV beugel kiezen

Als je een flatscreen aan de muur wilt bevestigen dan kan een beetje knowhow voordat je aan de slag gaat je een heleboel geld besparen. Je kunt het monteren van je TV met een TV beugel natuurlijk ook uitbesteden aan een professionele installateur. Maar als je enigszins nauwkeurig kunt meten en een paar schroeven kunt aandrijven, kun je het zelf ook in ongeveer een uur tijd voor elkaar krijgen. In dit artikel vertellen we je hoe je een tv aan de muur bevestigt. Daarnaast vertellen we je over de verschillende soorten beugels, zodat je gemakkelijk het type beugel kunt kiezen die het beste bij jouw situatie past.

Drie soorten TV beugels

Laat je niet overweldigen door alle merken en modellen voor wandmontage. Het zijn allemaal variaties op drie basisstijlen. De drie stijlen verschillen voornamelijk in de mate waarin je de positie van het scherm kunt aanpassen. Aanpassingen kunnen verblinding elimineren en het kijkcomfort ook op andere manieren verhogen. Maar instelbaarheid is het belangrijkste voor de beeldkwaliteit. Net als een computerscherm is het beeld op een tv-scherm het duidelijkst wanneer het rechtdoor wordt bekeken. Dus een beugel die meer aanpasbaarheid biedt, geeft je in meer situaties een duidelijker beeld en biedt meer mogelijkheden van waar je de tv kunt plaatsen in jouw woonruimte.

Lage steunen voor basis montage

Lage steunen houden de tv dicht bij de muur. Dat zorgt voor minder obstakels langs verkeerspaden en vermindert het risico op tv-schade of blauwe plekken.

Het nadeel van deze steunen is dat ze geen kanteling of andere aanpassingen als mogelijkheden bieden. Wanneer je van plan bent jouw TV ver boven ooghoogte op te hangen, dan zijn lage steunen niet de beste keuze.

Kantelbare steunen voor meer aanpasbaarheid

Met kantelbare steunen kun je de TV boven ooghoogte monteren of de hoek aanpassen aan de situatie. Handig als je de ene dag TV kijkt vanaf de vloer en de andere dag vanaf de bank.

Hogere modellen zijn gemakkelijker af te stellen en kunnen onder elke hoek worden ingesteld. Goedkopere modellen bieden een paar vooraf ingestelde hoeken en zijn iets moeilijker aan te passen. Dat is geen probleem als je de hoek zelden verandert, maar vervelend als je regelmatig aanpassingen doet.

Draaibare steunen voor meeste veelzijdigheid

Met draaibare steunen kun je de TV kantelen, draaien, pannen en verlengen. Dat betekent dat je de TV van de muur af kunt trekken en het scherm naar links of rechts kunt draaien om naar de kijker te richten.

Draaibare steunen kunnen aan de muur of in een inbouwdoos worden gemonteerd. De arm van de beugel klapt in de doos en brengt de TV zo dicht bij de muur als een onopvallende beugel. De doos biedt ook een mooi uitgangspunt voor bedrading in de muur.