De ineengezakte kameel

In augustus is Utrecht veranderd in een hoogoven. De mensen lopen traag over straat en migreren van schaduw naar schaduw, als kamelen door de Sahara die van oase naar oase trekken. Zelf verlaat ik mijn oase zelden. Ik breng mijn dagen grotendeels door in een parkje in de buurt, waar ik met mijn Macbook op schoot zit te werken. Mijn voeten rusten in een bak water met ijs. In de pauze loop ik even naar huis om nieuw ijs te halen. Ijsklontjes voor in mijn bak, een waterijsje voor in mijn mond. Toch blijf ik me oververhit voelen. Het zou fijn zijn als ik de huid van mijn lichaam zou kunnen stropen, om voorzichtig mijn organen van hun bedrading los te halen en één voor één in het ijswater te leggen. Mijn huid stop ik even in de vriezer en het gratenpak dat overblijft springt in de Oudegracht. Dat schijnt echter niet zo gemakkelijk te zijn als dat het klinkt.

Een moment van onoplettendheid

Het ijs is gesmolten. In het water van mijn badje kun je inmiddels een ei koken. Ik pak mijn Macbook van mijn schoot en loop richting mijn appartement om nieuwe verkoeling op te halen. Het gevaarlijke aan kamelen in de Sahara is dat je niet kunt zien hoe goed ze zich voelen. Onbewogen lopen ze dag na dag door de verzengende hitte, totdat ze opeens uit het niets ter aarde storten. En dan komen ze niet meer overeind. Hetzelfde gebeurt bij mij. Ik weet niet of het oververhitting is of domme pech, maar opeens blijf ik met mijn slipper ergens achter haken en stort ik neer. Mijn knieen schaven over het asfalt. Ik wil blijven liggen en rustig sterven, net als die kamelen in de Sahara, maar toch vind ik de kracht om op te staan. Ik raap mezelf en mijn Macbook van de vloer en zie dat beiden beschadigd zijn. Zelf bezit ik allerlei cellen die mij vanzelf repareren. Mijn Macbook kan veel, maar dat helaas niet. Ik moet de stad in om hem te laten repareren.

De soep wordt zelden zo heet gegeten als hij wordt opgediend

Een dramatisch verloop van omstandigheden, zo lijkt mijn relaas wellicht, maar het valt reuze mee! We zijn inmiddels 24 uur verder en mijn Macbook ziet er weer uit als nieuw. Een kundige medewerker van PC Hulp heeft binnen no time het macbook scherm vervangen. Zo zie je maar weer. Zelfs in deze verzengende hittegolf wordt de soep niet zo heet gegeten als dat hij wordt opgediend.