De heftruck; hoe en wat?

Er zijn veel grote machines die in de bouwindustrie gebruikt worden, zoals de graafmachine, de bulldozer en de kraanmachine . Deze machines worden tegenwoordig vanzelfsprekend genomen. Ze maken het werk gemakkelijker voor de werknemer. En niet alleen in de bouw worden zulke machines gebruikt, in vele industrieën wordt het nut van zulke machines ingezien en worden ze massaal ingezet. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van heftrucks in magazijnen om grote pallets te kunnen verplaatsen. Je kan het je bijna niet meer voorstellen, maar vroeger werden ook zware objecten nog door werknemers gedragen of werden andere constructies gebouwd om het gewicht te verdelen. Zo zie je maar hoeveel uitvindingen er wel niet zijn die het leven gemakkelijker maken voor ons iedere dag. In deze blog wil ik een van die uitvindingen uitlichten, namelijk de heftruck en bespreek ik zijn uitvinding en geef ik aan aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van een heftruck.

De uitvinding

De heftruck is uitgevonden gedurende de Eerste Wereldoorlog. In Engeland en Amerika werken deze heftruck uitgevonden om arbeid te kunnen besparen. Ze werken toen nog alleen intern gebruikt. In 1922 werd de hydraulische aandrijving toegevoegd en in 1930 werd het gestandaardiseerde palet uitgevonden. Door dit pallet te gebruiken, hoefte de lading niet meer handmatig op de heftruck gezet te worden om deze vervolgens te kunnen verplaatsen. Het pallet kon nu in zijn geheel met lading opgetild worden waardoor de werknemer geen grote gewichten meer hoefde te dragen. Ook in de Tweede Wereldoorlog heeft de heftrcuk een belangrijke rol gespeeld in het liften en verplaatsen van zware ladingen. Sindsdien zijn er natuurlijk veel vernieuwingen aangebracht zoals de voorwielaandrijving en werden er ook verschillende soorten heftrucks op de markt gebracht, zoals de stapelaar en de zijlader. Ook kunnen er nu verschillende voorzetstekken opgezet worden om verschillende soorten ladingen te kunnen liften en vervoeren.

Tips bij het kopen van een heftruck

Een heftruck kopen is natuurlijk een relatief grote aankoop. Naast dat het om een significant bedrag gaat, wil je natuurlijk dat de heftruck voldoet aan je verwachtingen en de taken kan uitvoeren die je van de machine verwacht. Allereerst is het belangrijk om te checken of de machine een BMWT keuring heeft. Dit geeft aan dat de machine voldoet aan de wettelijke eisen. Daarnaast moet je weten of je de heftruck alleen binnen of ook buiten gaat gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel gewicht je wilt gaan verplaatsen zodat de heftruck genoeg vermogen heeft.