De eerste stappen bij een overlijden van een dierbare

Helaas hoort een overlijden bij het leven. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met het overlijden van een dierbare. Om niet voor verrassingen te staan, is het van belang om goed voorbereid te zijn. Daarom helpen we jou in deze blog met een checklist die je kunt gebruiken bij het overlijden van een dierbare. Kom je onverwachts voor een overlijden van een dierbare te staan, volg dan deze eerste checklist!

Arts waarschuwen

Het eerste wat je doet bij het overlijden is het waarschuwen van de arts van de overledene. Het is dus van belang dat je hiervan op de hoogte bent of dat je hier achter weet te komen. Ook de plaatsvervangend arts kan dit doen. Hij zal een A-verklaring opstellen. Dit is een verklaring waarop de naam van de overledene staat samen met de geboorte- en overlijdensdatum. Deze documenten worden verstuurd naar de Burgerlijke Stand. Dit is bedoeld voor de statistiek van Nederland.

Uitvaartondernemer regelen

De volgende stap is het regelen van een uitvaartondernemer. Deze zal de uitvaart begeleiden. Het is dus een goed idee dat je van te voren op de hoogte bent van de uitvaartondernemers bij jou uit de regio. Voor een uitvaart in Doetinchem ben je bij Gerdine van Kooten Uitvaartzorg aan het goede adres.

Akte van overlijden regelen

Nadat de uitvaartondernemer de A- en B-verklaring heeft meegenomen. Zal hij/zij het overlijden voorgeven aan de Burgerlijke Stand van de woonplaats van de overledene. De burgerlijke stand geeft dit door aan de instanties zoals de belastingdienst, UWV, pensioenfondsen etc etc. Dit hoef jij dus niet allemaal zelf te doen.

Dag van uitvaart

Vervolgens gaan jullie de dag van de uitvaart bespreken. Dit mag wettelijk niet binnen 36 uur na het overlijden. De begrafenis of crematie moet binnen uiterlijk 6 werkdagen na het overlijden plaatsvinden.

Maak gebruik van een adressenlijst

Je wilt natuurlijk niemand vergeten uit te nodigen. Hoe je dit kunt voorkomen is door gebruiken te maken van een up-to-date adressenlijst. Deze kun je het beste bij blijven houden in de loop der jaren. Zo kun je hier gebruik van maken bij het overlijden. Zo weet je zeker dat je niemand vergeet in deze emotionele tijd. Ben