Conflictoplossing tussen werkgever -en nemer met een onafhankelijk specialist

In elke samenwerking is er wel eens wrijving tussen de partijen, deze wrijving kan komt ook regelmatig soms tot een conflict. In veel gevallen kunnen conflicten intern worden opgelost met de partijen of een interne afdeling hier voor. Wanneer het intern niet lukt, hoeft dit niet per se het einde van de samenwerking te betekenen. Er zijn onafhankelijke specialisten die kunnen ondersteunen bij het oplossen van deze problemen. Deze specialisten zijn arbeidsmediators. Arbeidsmediator hebben ervaring, kennis en een objectieve blik richting het conflict, hierdoor zijn ze instaat om een oplossing te leveren die niet beïnvloed is door emotie maar alleen door feitelijke waarnemingen.

Welke mediator moet ik kiezen?

Wanneer je gaat zoeken naar een mediator die bij je past zonder voorkennis, kan dit voelen als zoeken naar een naald in een hooiberg. Omdat er geen minimale kwaliteitseisen zitten verbonden aan de term arbeidsmediator is er een redelijk divers en verwarrend aanbod aan mediators. Wanneer je specifiek op zoek bent naar een vakbekwame professional kan jij kijken of ze zijn aangesloten bij de beroepsvereniging voor arbeidsmediators in Nederland. De Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN) stelt wel kwaliteitseisen bij hun verbond. Je kan er dan dus van uit gaan dat iedereen die hier aan verbonden is, vakbekwaam handeld met oog voor individu en bedrijf.

Wat als we er niet uitkomen met een onafhankelijke specialist?

Helaas is ook met een mediator niet elke situatie op te lossen, soms eindigt een conflict in een ontbinding van het contract of besluit het bedrijf het contract niet te verlengen. In dit geval kan je ook hulp inschakelen van een arbeidsmediator. Als het contract ontbonden wordt of als het contract niet verlengd wordt heb je in Nederland recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is een derde maandsalaris per gewerkt jaar. Gelukkig hoeft u dit niet zelf helemaal te regelen, maar zijn er sites die helpen bij transitievergoeding berekenen. Mediators kunnen voor u deze berekeningen ook uitvoeren. Als u meer wilt weten over arbeidsmediator dan staat er meer informatie op de website van De ArbeidsMediator.